Je wilt een auto kopen die precies bij jou past, maar hebt geen idee waar je moet beginnen? Geen zorgen! Met deze duidelijke aankooptips helpen we je snel en simpel op weg.
1. Maak een wensenlijst
De eerste belangrijke stap: zet even op een rijtje welke eigenschappen je nieuwe auto moet hebben. Hoe meer je daar over nadenkt, hoe beter je de juiste auto’s kunt selecteren via onze zoekfilters. Denk bijvoorbeeld aan de volgende punten:
- …Hoe oud (of jong) mag de auto zijn?
- …Hoe ga je de auto gebruiken? (Moet er bijvoorbeeld veel bagage in passen?)
- …Hoe veel mensen neem je doorgaans mee?
- …Welke brandstof wil je straks tanken?
- …En, niet onbelangrijk: wat is je budget?
Op die manier krijg je al een beeld welke soort auto bij je past. Wie vaak passagiers meeneemt, heeft immers niet zoveel aan een kleine sportwagen, maar kan beter een model met vijf deuren kiezen. Al die zaken kun je aanvinken, waarna ons systeem de passende auto’s voor je selecteert.
Eventueel kun je ook al meer zaken aangeven in je zoektocht. Wil je bijvoorbeeld airconditioning in je nieuwe aanwinst? Vink het aan en je krijgt alleen auto’s met airco te zien in de resultaten. Je kunt zelfs details als je lievelingskleur selecteren! Op die manier kom je steeds dichterbij je ideale auto en kan je gaan kiezen.
2. Nieuw of tweedehands?
Nog zo’n puntje: kies je voor een compleet nieuwe auto of een occasion, ofwel een gebruikt model? Ook hier geldt: kies waar jij je goed bij voelt, want beide opties hebben zo hun eigen voordelen.
Een nieuwe auto:
- …kun je vaak helemaal samenstellen naar jouw wensen.
- …is voorzien van de modernste technologie.
- …sluit meestal ook beter aan bij de huidige (milieu-) eisen.
- …en ja: zo’n nieuwe bak ruikt, voelt en rijdt natuurlijk als nieuw.
Terwijl een tweedehands auto:
- …vaak meer luxe opties en extra ruimte biedt.
- …in de regel veel minder duur is om aan te schaffen.
- …minder last heeft van afschrijving. Dat scheelt flink in de totale kosten!
- …iets meer te maken heeft met (kleine) gebreken, mogelijke schade en/of gebruikssporen.
Om de mogelijke kosten daarvan zoveel mogelijk te beperken, kun je kiezen voor een auto met garantie. Bovendien biedt AutoTrack gratis een RDW-Voertuigrapport aan: daarmee weet je precies wat de onderhoudsgeschiedenis van de auto is, wanneer de APK’s zijn uitgevoerd en meer. Helemaal transparant, zodat jij precies weet waar je aan toe bent en zo min mogelijk risico loopt.
3. En Private Lease?
Deze vorm van autorijden wordt steeds populairder. Met ‘Private Lease’ rij je een nieuwe auto voor een vast bedrag per maand, waarbij je alleen nog de brandstofkosten moet optellen. Dat klinkt aantrekkelijk, maar blijf wel opletten, want in veel gevallen is Private Lease onder de streep minder voordelig dan het kopen van een occasion. Lees hier waar je op moet letten bij Private Lease.
4. Is een geïmporteerde auto een optie?
Het kan aantrekkelijk zijn om een auto kiezen die is geïmporteerd uit het buitenland. Vaak hebben dit soort auto’s meer luxe extra’s en een sterkere motor dan ‘Nederlandse’ auto’s. En dat terwijl prijzen van importauto’s relatief gunstig zijn. Ook hier is het slim om op een paar punten te letten:
- … Staat de importauto te koop bij een gerenommeerd Nederlands autobedrijf? Dan kun je in ieder geval terugvallen op de service en garantie van dat bedrijf, wanneer er toch iets mis is met de auto.
- … Voor welk bedrag staat de occasion te koop? Sommige bedrijven bieden importauto’s aan voor het ‘kale’ bedrag. Daar komt dan nog de zogenoemde ‘rest-BPM’ bij zodra de auto op Nederlands kenteken gezet wordt. Goed om in je achterhoofd te houden…
- … Zelf importeren kan natuurlijk ook, maar dan krijg met aardig wat regels te maken. Ons advies? Werk samen met een autobedrijf dat het kunstje al onder de knie heeft!
5. Waar koop ik mijn auto?
Jouw nieuwe auto kun je aanschaffen bij een particuliere aanbieder of bij een autobedrijf. Zulke bedrijven zijn er in verschillende vormen:
- Merkdealers: deze bedrijven horen bij het merk van de auto. Zij gebruiken de officiële huisstijl van de autofabrikant of -importeur en verkopen zowel nieuwe auto’s als gebruikte modellen.
- Onafhankelijke autobedrijven: dit zijn bedrijven zonder formele verbintenis met een bepaalde autofabrikant of importeur. Vaak zijn ze wel aangesloten bij organisaties zoals BOVAG of Bosch Car Service en verkopen vooral occasions.
- Universele autobedrijven: dit betreft vaak autohandelaren die niet zijn aangesloten bij grotere organisaties, maar compleet onafhankelijk werken. Vaak verkopen dit soort bedrijven voornamelijk gebruikte auto’s van verschillende automerken.
Zo. Met deze tips kun je vol vertrouwen beginnen aan jouw zoektocht naar een nieuwe (of gebruikte) auto. Veel plezier en veilige kilometers!