Jouw veiligheid bij het kopen van een auto heeft onze hoogste prioriteit. Hoewel wij zorgvuldig het aanbod en de verkopers op AutoTrack checken, kan het zijn dat soms korte tijd een frauduleuze autoadvertentie op ons platform te zien is. Krijg je onverhoopt te maken met een oplichters? Lees onze tips om oplichting snel te herkennen en te weten hoe je moet handelen – ook op andere websites!
Oplichter gespot? Meld het ons direct!
Mocht je een advertentie tegenkomen die van een oplichter lijkt te zijn, meld het ons dan direct. Mail ons op info@autotrack.nl met de volgende informatie:
- Een link naar de advertentie van de oplichter
- Screenshots van (mail)contact met de oplichter
- Overige informatie en details om ons te helpen
Tips om veilig een auto te kopen en oplichting tegen te gaan
Hoe herken je een oplichter? Maak het kopen van een auto zo veilig mogelijk met onze tips:
- Wat te mooi lijkt om waar te zijn, is dat ook. Oplichters bieden vaak een auto te koop aan die te mooi lijkt om waar te zijn (en dat ook is). Dat begint over het algemeen al met de prijs die veel lager is dan van welke andere gelijksoortige auto in het aanbod.
- Maak geen geld over – ook al is het letterlijk één cent. AutoTrack zou je nooit vragen om geld over te maken en ook een eerlijke verkoper zal je eerst de auto in het echt tonen voordat je een cent hoeft over te maken. Oplichters hebben daarentegen de meest uiteenlopende smoesjes om je vooraf te laten betalen. Soms is dit veel geld, soms slechts één cent. In dat laatste geval moet je je gegevens invullen en gaan ze op die manier met je bankrekening aan de haal.
- Wees behoedzaam met het delen van je privégegevens. Een autoverkoper heeft, tot aan de transactie, niet meer nodig dan een manier om contact met je op te nemen en eventueel je naam. Aangezien je de transactie pas regelt nadat je de auto in het echt hebt gezien, hoef je voor die tijd geen andere persoonlijke gegevens door te geven. Doe dit dus ook niet.
- Negeer sms’jes van je bank waarin om gegevens wordt gevraagd. Sommige oplichters vragen om je telefoonnummer en bankrekening. Vervolgens krijg je een sms van je bank (althans, zo lijkt het) waarin om je persoonlijke gegevens wordt gevraagd. Geen enkele bank stuurt zulke berichten, dus trap hier niet in. Wis het bericht en reageer er niet op.
- Verkopers in het buitenland zijn vaak een slecht voorteken. Zodra je met een verkoper te maken hebt die zegt in het buitenland te zitten, wees dan op je hoede. Als het niet mogelijk is om de verkoper (en, belangrijker nog, de auto) live te zien voordat je geld overmaakt, doe het dan niet. Hoe mooi de deal ook lijkt.
- Controleer de gegevens van de verkoper. Het is altijd slim om gegevens van de verkoper, zoals naam, telefoonnummer en eventueel woonplaats, te noteren. Kijk op Google en social media of je iets over deze verkoper kunt vinden.
- Stel (controle)vragen. Bel het telefoonnummer bij de advertentie en vraag naar de desbetreffende auto. Geen telefoonnummer? E-mail de aanbieder dan. Waarom staat de auto te koop? Waar staat de auto? Oplichters houden vaak niet van dit soort controlevragen en reageren ontwijkend.
- Stel een koopovereenkomst op. Dit geldt ook als je een auto koopt van een eerlijke particulier. Een koopovereenkomst, waarin staat wat jullie zijn overeengekomen en wanneer, kan bij eventuele twijfel of geschillen hulp bieden.
- Vertrouw op je onderbuikgevoel. Je hebt dat onderbuikgevoel niet voor niets. Voelt het niet goed? Kap het koopproces dan af. Je kunt beter een auto mislopen, dan opgelicht worden, dus kies altijd voor de veiligste weg.
Slachtoffer van oplichting bij het kopen van een auto?
Ben je slachtoffer geworden van oplichting bij het kopen van een auto? Kijk dan welke informatie je van de oplichter hebt, zoals:
- correspondentie
- bankrekeningen
- telefoonnummers
- (schuil)namen
- etc. Neem vervolgens de volgende drie stappen:
- Bel direct je bank.
- Doe aangifte bij de politie.
- Neem contact op met de website waarop je de advertentie zag, zodat die de advertentie zo snel mogelijk offline kan halen.