20 jaar geleden was een airco een bijna onbetaalbare luxe, nu moet je hard zoeken naar een nieuwe auto zonder airco. Een aantal nieuwe snufjes maken het rijden een stuk relaxter en comfortabeler, andere technologie draagt bij aan de veiligheid van jou en de andere weggebruikers. Wij lichten enkele opties toe.

Hill-hold functie

Deze vinden we al sinds begin de 21ste eeuw terug op de optielijst van enkele fabrikanten. Inmiddels is de hill-hold zo wat te vinden in elke auto. Deze optie is erg handig voor wie niet zo goed was in de hellingtest. Dit systeem zorgt er namelijk voor dat de auto niet onmiddellijk naar beneden rolt wanneer je wegrijdt op een helling. Het systeem houdt de auto een seconde of twee op zijn plaats zodat de bestuurder rustig zijn voet van het rempedaal naar het gaspedaal kan brengen. Erg handig!

Park assist

Parkeersensoren zijn de eenvoudigste variant; de sensoren meten de afstand met de auto’s voor of achter je en waarschuwen je wanneer je te dichtbij komt. Park assist, of actieve park assist, gaat echter nog een stap verder.

Dit systeem zorgt ervoor dat de auto zich automatisch inparkeert; geen parkeerstress meer! Bij de eerste versies kon je alleen parallel inparkeren; tegenwoordig is ook haaks parkeren geen probleem meer voor park assist. Hoe werkt het? Je activeert de park assist waardoor de sensoren op de auto de omgeving analyseren en op zoek gaan naar een geschikt plekje.

Wanneer je stopt bij een potentiële parkeerplaats zal park assist je vertellen of deze geschikt is. De bestuurder behoudt de controle over de pedalen, de park assist neemt het stuur over. Hij vertelt je wanneer je gas moet geven, in achteruit moet schakelen of moet remmen. De toekomst belooft veel goeds, zo parkeert de nieuwe BMW 7-serie zich volledig autonoom in zonder dat de bestuurder achter het stuur moet zitten.

Verwachting is dat binnen enkele jaren auto’s volledig autonoom op zoek gaan naar een parkeerplaats en zichzelf parkeren. Wil je wegrijden? Dan roep je de auto op via je smartphone en hij rijdt automatisch naar je toe.

Rijstrookassistentie

Kennen we ook als Lane Departure Warning. Eenvoudig gezegd, dit systeem waarschuwt je wanneer je van je rijstrook afwijkt. Dit kan met een lichte vibratie in je stuur of een geluidssignaal. De sensoren van je auto scannen de weg en registreren de rijstroken.

Wanneer jij zonder richting aan te geven afwijkt van je rijstrook, geeft het systeem een signaal. Stapje verder is de Lane Assist; dit systeem waarschuwt niet alleen als je afwijkt van je rijstrook, het grijpt ook in. Zit je te dicht bij de wegmarkering? Dan stuurt het systeem je rustig terug naar het midden van je rijstrook. Vergeet echter niet dat jij als bestuurder alert moet blijven; lane assist is een prima hulpsysteem, echter zit je niet in autonoom rijdende auto!

Benieuwd naar alle elekrische rijhulpmiddelen?