Om ongelukken te voorkomen en bestuurders zoveel mogelijk in staat te stellen om hun aandacht volledig op de weg te houden, hebben autofabrikanten in de loop der jaren meerdere rijhulpsystemen ontwikkeld. Deze systemen zijn erop gericht om ongelukken te voorkomen en de bestuurder de controle te laten houden over zijn of haar voertuig. De rijhulp komt in verschillende vormen en is altijd een waardevolle toevoeging aan de auto. Maar welke afkorting staat voor welk rijhulpsysteem? En wat doen ze allemaal? Een overzicht.
ABS
Het Anti-Lock Braking System (ABS) heet in goed Nederlands het antiblokkeersysteem en zorgt ervoor dat de wielen van je auto niet blokkeren bij een noodstop. ABS helpt je dus de controle over je auto behouden als je plotseling hard moet remmen en voorkomt dus het bekende geluid van de piepende banden bij het remmen.
Achteruitrijcamera
Een achteruitrijcamera laat precies zien wat er achter je gebeurt en schakelt automatisch in als je je auto in z’n achteruit zet. Het is een grote hulp bij parkeren.
ADS
Adaptive Damper System (ADS), ook wel bekend als het adaptief dempingsysteem, zorgt ervoor dat de schokbrekers aangepast worden op basis van de ondergrond waarop gereden wordt. In bepaalde, meer sportieve auto’s beschik je over verschillende standen, die je met een knop kan instellen. Denk dan bijvoorbeeld aan het verschil tussen ‘comfort’ en ‘sportief’, waarbij de vering in de sportieve stand veel harder afgesteld staat.
ASR
Anti-Slip Regulation (ASR) voorkomt dat je wielen doorslaan op glad wegdek. ASR ‘voelt’ dat het wegdek niet genoeg grip biedt en zorgt er vervolgens voor dat je een stuk makkelijker grip vindt op een gladde ondergrond. ASR heeft meerdere namen, maar het systeem doet altijd hetzelfde. Andere benamingen voor ASR zijn:
- Traction Control System (TCS)
- Anti Slip Control (ASC)
- Electronic Traction Control (ETC)
- Electronic Traction System (ETS)
Cruise Control
Cruise Control stelt je auto in staat om op een vaste snelheid te blijven rijden, zonder dat je hiervoor je voet op het gaspedaal moet houden. Omdat een auto met de cruise control aan een constante snelheid behoudt, verbruikt hij minder brandstof.
Dode hoek-detector
De dode hoek-detector geeft je een signaal als iemand zich naast je in je dode hoek begeeft. Het systeem voorkomt zodoende dat je iemand over het hoofd ziet bij inhalen, of in druk stadsverkeer.
EBA
Emergency Brake Assist (EBA) helpt je met het maken van een noodstop. Dit systeem past extra remkracht toe bij een een plotselinge stop en zorgt ervoor dat de auto maximaal afgeremd wordt in een noodsituatie. EBA staat ook bekend als Brake Assist (BA of BAS).
EBD
Electronic Brakeforce Distribution (EBD) is een onderdeel van ABS en ESP. Het systeem zorgt ervoor dat de remkracht die toegepast op de verschillende wielen, stabiel is. Simpel gezegd levert dit een auto op die beter en stabieler kan remmen in noodsituaties.
ESP
De afkorting ESP staat voor Electronic Stability Programme en is een zeer belangrijk hulpmiddel in de auto. Het systeem voorkomt dat auto’s in een slip raken. Merken de sensoren dat iemand de macht over het stuur verliest, of dat de wielen opeens geen grip meer hebben, dan grijpt het in en zorgt het ervoor dat de bestuurder de controle weer terug krijgt. Ook ESP kent verschillende namen:
- Electronic Stability Control (ESC)
- Dynamic Stability Control (DSC)
- Vehicle Dynamic Control (VDC)
- Dynamic Stability & Traction Control (DSTC)
- Vehicle Stability Assist (VSA)
- Vehicle Stability Control (VSC)
Hill Hold
Hill Start Assist (HSA), beter bekend als Hill Hold, helpt je met het wegrijden op een helling. De auto houdt de remdruk bij het wegrijden een paar tellen vast, zodat je niet langer de handrem hoeft te gebruiken en de auto niet achteruit rolt. De hellingproef is dankzij Hill Hold een koud kunstje.
Parkeersensoren
Parkeersensoren voorkomen ongelukjes bij het inparkeren, door signalen af te geven die een indicatie geven van hoe dicht je langs een paaltje of een andere auto rijdt. Hoe urgenter het signaal, hoe dichter je langs de obstakels gaat.
IPAS
IPAS staat voor Intelligent Parking Assist System en betreft een systeem dat de auto automatisch laat inparkeren. De auto stuurt dankzij dit systeem zichzelf in een beschikbare parkeerplaats dankzij verschillende sensoren die kunnen inschatten waar de auto wel en niet past.
Lane Assist
Lane Assist, ook wel de rijstrook sensor, scant de weg en dus de rijstrepen. Dreig je over die strepen te gaan zonder je richting aan te geven, dan grijpt Lane Assist in en krijg je een signaal te horen. Lane Assist staat ook wel bekend als Lane Departure Warning of als Lane-keeping System
Al deze systemen zijn ontwikkeld om ongelukken te voorkomen, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het hiermee onmogelijk is geworden om jezelf of anderen in het verkeer te bezeren. Gebruik ze dus ook als hulpmiddel, niet als vervanger van je eigen handelen.