De letters TCS staan voor Tractie Controle Systeem, in het Engels traction control (TRC). Dit is een veiligheidssysteem dat op steeds meer auto’s wordt toegepast en betrekking heeft op het vermogen dat de wielen kunnen overbrengen op het asfalt. Het is een systeem dat dient ter voorkoming dat de aangedreven wielen zullen doorslippen op het wegdek. Dit zou kunnen gebeuren op een glad wegdek (bijvoorbeeld bij winterse omstandigheden) of door te veel gas geven. Als je wielen zouden doorslippen, dus heel hard ronddraaien zonder dat je grip op de weg hebt, dan ben je de controle over je auto kwijt. Hierdoor kunnen er uiteraard ongelukken ontstaan want je bent in dat geval een passagier in je eigen auto.

Hoe werkt traction control (TRC)?

Traction control (TRC) is een motormanagement systeem. Dit wil zeggen dat de motor zal ingrijpen als de sensoren spinnende wielen registreren. Dit ingrijpen zal worden gedaan door razendsnel het motorvermogen automatisch terug te draaien. Hierdoor zal de motor dus precies het vermogen leveren wat de wielen kunnen overbrengen op de weg. Het maakt hierbij geen verschil hoe diep je als bestuurder het gas indrukt. Als je beschikking hebt over traction control kun je dus beter de controle houden over je auto omdat het grip level wordt gereguleerd.

Wanneer het tractie controle systeem uitzetten?

Uit het bovenstaande zou je kunnen concluderen dat je er altijd voor zou kiezen om TCS aan te houden en deze knop in je auto niet aan te raken. Dit is echter niet helemaal het geval. Veel sportieve rijders vinden het bijvoorbeeld enorm prettig om zelf het gevoel over de auto te hebben en kiezen ervoor om af en toe het systeem uit te zetten. Ze hebben hierdoor zelf meer het gevoel dat ze de auto bedienen in plaats dat de rijhulp ze hierin zal begeleiden. Het rijden zonder TCS wordt gezien als het authentieke autorijden.

Als we het bovenstaande even buiten beschouwing laten, zijn er nog altijd situaties te benoemen waarin het een betere keuze is om het tractie controle systeem (tijdelijk) uit te zetten. Denk hierbij aan de situatie dat het spiegelglad is in een woonwijk door bijvoorbeeld platgereden sneeuw. Door de grip regulering van het tractie controle systeem zou je dan bijna geen vermogen meer hebben met als gevolg dat je bijna niet meer vooruit komt. Dit is zeker het geval als je een van de vele verkeersdrempels in Nederland moet “beklimmen”. In dat geval is het beter om het tractie controle systeem uit te zetten. dit doe je door de TRC knop in te drukken. Je ziet op dan de melding “TRC off” op je dashboard verschijnen. Vergeet uiteraard niet het tractie controle systeem weer aan te zetten als je de betreffende situatie gepasseerd bent, want TCS is en blijft een zeer nuttige veiligheidsvoorziening.

Wat is het verschil tussen TCS en ESP?

De termen TCS en ESP worden ten onrechte nog wel eens verward. ESP staat voor Electronic Stability Program. Deze term kun je vertalen als “Elektronische Stabiliteitscontrole”. Beide systemen zijn veiligheidsfuncties maar met een andere werking. ESP is een systeem dat ervoor zorgt dat de auto dezelfde kant op gaat als de richting die jij met je stuur aangeeft. Dit lijkt vanzelfsprekend maar als je auto in de slip raakt of als je plotseling moet uitwijken, is dit lang niet altijd het geval. Het systeem zorgt dus voor een corrigerende werking met betrekking tot de richting waarop de auto heen gaat. ESP is dus een vorm van een tractie controle systeem maar heeft zeker niet dezelfde werking. Een tractie controle systeem zorgt voor de lengte dynamica van je auto terwijl het electronic stability program juist zorg draagt voor de dwars dynamica van je voertuig. De meeste moderne auto’s zijn dan ook voorzien van TCS, ESP met hierbij een antiblokkeersysteem.

Het Electronic Stability Program is oorspronkelijk ontwikkeld door Mercedes. Dit merk gebruikt dan ook (evenals Volkswagen, Opel en Peugeot) de benaming ESP. Andere merken hebben voor een soortgelijk systeem een andere benaming gegeven. Volvo noemt het Dynamic Stability en Traction Control (DSTC), Toyota gebruikt Vehicle Stability Control (VSC) om dit systeem aan te duiden, Honda gebruikt een vrij letterlijke term in vorm van Vehicle Stability Assist (VSA), Land Rover en BMW brengen dit systeem als Dynamic Stability Control (DSC) aan de man.