Veel veiligheidsmaatregelen in de auto zijn erop gericht om de kans op een verwonding te beperken in een ongeluk. Airbags, kreukelzones, allemaal zijn ze bedoeld om een bestuurder of een passagier te beschermen als het fout gaat. Het Electronic Stability Programme (ESP) is echter gemaakt om een ongeluk te voorkomen. Dit buitengewoon effectieve systeem is in Europa verplicht op alle nieuwe auto’s sinds 2014 en heeft sinds zijn introductie talloze ongelukken weten te voorkomen. Maar wat doet het precies?

Wat doet ESP?

Als een auto in een slip raakt, is dat een vreselijk moment. Je bent als bestuurder alle controle kwijt en gereduceerd tot een passagier, waardoor de kans op een ongeluk bijzonder groot is. Het Electronic Stability Programme (ESP) is echter gemaakt om dat moment in z’n geheel te voorkomen. ESP zorgt ervoor dat auto’s niet langer in een slip kunnen raken, dankzij sensoren die een plotseling gebrek aan grip of controle registreren. Het systeem werd voor het eerst op een auto toegepast in 1995 en heeft sindsdien naar schatting een half miljoen ongelukken weten te voorkomen. Samen met de gordel en de airbag, wordt het gezien als de belangrijkste redder van levens op weg.

Hoe werkt ESP?

De sensoren die ESP aansturen, merken het direct als de grip plotseling verdwijnt of als iemande macht over het stuur kwijt is. Voelt ESP dat de banden grip verliezen, dan zorgt het systeem ervoor dat de tractie wordt aangepast, zodat de banden hun grip weer vinden. Voelt ESP dat iemand de macht over het stuur kwijt is, dan worden de remmen automatisch ingezet om de auto de juiste kant op te ‘sturen’, zodat de auto niet begint te glijden. ESP werkt volledig automatisch en schakelt zichzelf uit als het systeem voelt dat de controle over de auto weer is herpakt.

Wat moet je doen als het ESP-lampje brandt?

Het ESP-lampje ziet eruit als een auto die in de slip raakt. Het lampje kan op twee manieren branden; het knippert, of het staat constant aan.

  • Het ESP-lampje knippert: dit betekent dat het systeem geactiveerd is en dat je op een glad wegdek rijdt. Het systeem grijpt dus in en voorkomt dat je in een slip raakt. Meestal merk je hier weinig van, maar een knipperend ESP-lampje is dus een waarschuwing; pas je snelheid aan en let goed op.
  • Het ESP-lampje brandt: dit betekent dat er een ESP-storing is en dat het dus mogelijk is dat het systeem niet goed werkt. Ga naar je garage en zorg dat er naar gekeken wordt.

ESP lampje Bij veel auto’s ziet het ESP lampje er ongeveer zo uit.

Heeft ESP nog andere namen?

Dit zeer waardevolle systeem kent zeker synoniemen. Mocht je niet direct de afkorting ESP terugvinden in de lijst met hulpsystemen in je auto, zoek dan ook eens naar:

  • Vehicle Dynamic Control (VDC)
  • Vehicle Stability Assist (VSA)
  • Dynamic Stability Control (DSC)

Het ene automerk gebruikt een andere afkorting voor het systeem dan de ander, maar allemaal doen ze hetzelfde: ze zorgen ervoor dat je een stuk veiliger op weg bent!