Als je plannen hebt om een nieuwe auto aan te schaffen en je bent aan het kijken welk model het beste bij je past, doe je er verstandig aan om ook het energielabel van je auto mee te nemen bij het maken van je keuze. Het energielabel geeft aan wat het verbruik is van de betreffende auto ten opzichte van andere vergelijkbare auto’s. Voor veel mensen vormt het energielabel dan ook een belangrijk criterium bij het maken van hun keuze welk model het beste aansluit op hun wensen.

Wat staat er op een energielabel van een auto?

Iedere nieuwe personenauto die te koop wordt aangeboden is tegenwoordig voorzien van een energielabel. Dit energielabel geeft een indicatie over het verbruik van de auto en kan worden gezien als een zuinigheidslabel. Uit het energielabel van een auto kun je een indicatie krijgen over het brandstofverbruik en de CO2 uitstoot van de auto. Hierbij wordt er uitgegaan van de relatieve zuinigheid van het voertuig. De betreffende auto wordt vergeleken met de gemiddelde waardes binnen dit segment.

Hoe moeten energielabels van auto’s gelezen worden?

De energielabels van auto’s hebben een letterindeling gekregen die in alfabetische volgorde van de letter A naar G loopt. Let op: deze indeling is gemaakt door auto’s van een soortgelijke grootte met elkaar te vergelijken. Een A-label bij een compacte stadsauto is dus niet te vergelijken met een A-label bij een grote SUV. De letter A staat weergegeven in een smalle groene balk, de letter G in een brede rode balk. Het A-label staat dan ook voor de meest zuinige optie, een G-label staat voor de minst zuinige keuze. Een auto met een D-label heeft een gemiddeld verbruik in het betreffende segment.

energielabels Bron: ANWB.nl

Met een grote zwarte pijl aan de rechterzijde staat aangegeven welke energieklasse een auto heeft. Een auto met een energielabel A rijdt een stuk (ongeveer 20%) zuiniger dan een voertuig met een C- of een D-label. Een auto met een B-label zal ongeveer 10% meer gebruiken dan een voertuig met de hoogste energiewaardering.

Waarom kiezen voor een auto met een gunstig energielabel?

Het is in meerdere opzichten een betere keuze om te kiezen voor een auto met een gunstig energielabel. Voor veel mensen is het financiële aspect de voornaamste reden om deze keuze te maken. Een auto met een A- of B-label is een zuinigere auto die dus minder brandstof verbruikt. Je staat dus minder vaak bij de pomp met deze auto. Een bijkomend voordeel is dat de auto veel minder CO2 uitstoot heeft. Hierdoor kun je gebruik maken van gunstige overheidsregelingen, zoals eventuele korting op aanschafbelasting, wegenbelasting en bijtelling. Het laatste punt is uiteraard alleen van toepassing als je een leaseauto rijdt. Tot slot is het milieuaspect uiteraard ook een goede reden om te kiezen voor een auto met een gunstig energielabel. Onze omgeving is immers iets wat we zeker niet mogen onderschatten.

Eenvoudige manier om de energielabel van een te koop staande auto te zien

Er zijn twee manieren hoe je inzicht kunt krijgen in het energielabel van een te koop staande auto. Allereerst kun je dit uiteraard navragen bij de verkoper van de auto. Deze partij zal je ongetwijfeld inzicht kunnen geven hierin. Bij nieuwe te koop staande auto’s móet het energielabel van het voertuig zelfs vermeld staan. Heb je nog geen gelegenheid om het energielabel van de auto ter sprake te brengen? Dan kun je dit op de website van de RDW achterhalen. Het enige wat je nodig hebt, is het kenteken van de betreffende auto om de RDW kentekencheck te doen. Na het invoeren van het kenteken zullen er diverse gegevens over de auto op je beeldscherm verschijnen, waaronder de energielabel.