Het is zowel voor het milieu als voor je eigen veiligheid én portemonnee belangrijk om altijd met de juiste bandenspanning te rijden. Maar hoe vaak en hoe moet je controleren of je met de juiste bandenspanning rijdt? Lees hier alles over de ideale bandenspanning.
Waarom moet ik mijn bandenspanning controleren?
Door gebruik, weersomstandigheden en beschadiging verliest een band luchtdruk. Als dit te veel gebeurt, rijd je met een te lage bandenspanning. Dit zorgt niet alleen voor meer bandenlawaai, slijtage en brandstofverbruik, maar kan ook nog eens gevaarlijk zijn. Je band heeft bij te lage spanning namelijk minder grip. Dat kan bij noodsituaties het verschil maken tussen een ongeluk en een veilige afloop. Bij een onderhoudsbeurt en apk worden je banden ook gecontroleerd. Deze controlemomenten vinden echter niet vaak genoeg plaats. Je moet dus ook af en toe zelf aan de slag.
Hoe vaak moet ik mijn bandenspanning controleren?
Het beste is om iedere twee maanden je bandenspanning te controleren. Dit in verband met de verschillen in weersomstandigheden en andere factoren die de luchtdruk in je band beïnvloeden. Uiteraard geldt, dat als tussen die tweemaandelijkse checks iets gebeurt waardoor je vermoedt dat je band spanning heeft verloren, je ook dan controleert of de bandenspanning nog in orde is. Controleer in ieder geval je banden in de volgende situaties:
- Iedere twee maanden als er niets bijzonders gebeurt.
- Na een ongeval, ook bij weinig schade.
- Na een (heftige) uitwijkmanoeuvre of andere actie die de banden extra heeft belast.
- Voor én na een lange reis.
- Als de band een stoeprandje of ander obstakel zijdelings heeft geraakt.
- Als het controlelampje van de bandenspanning gaat branden.
Hoe controleer ik mijn bandenspanning?
Er zijn diverse bandenspanningsmeters in omloop die je eenvoudig online bestelt. Het is echter net zo makkelijk om naar een tankstation te rijden waar je je banden kunt oppompen. Soms kan dit gratis, maar de meeste tankstations rekenen hier €0,50 of €1 (meestal cash) voor. Hieronder lees je meer over welke bandenspanning voor jouw auto het beste is. Let op: heb je meer dan 5 kilometer of 15 minuten gereden en ga je de bandenspanning meten? De lucht in de band is dan uitgezet. Pomp de banden 0,3 bar meer op dan wordt geadviseerd.
Hoe pomp ik mijn banden op?
Een fietspomp kan de luchtdruk van een band niet aan, dus je moet hiervoor een professioneel apparaat gebruiken. Het slimst is om langs een tankstation te rijden waar je je banden kunt oppompen. Dat is heel eenvoudig. Je stelt, na het inwerpen van een muntstuk, in hoe hoog de luchtdruk in de band moet zijn. Het apparaat pompt vervolgens automatisch lucht in de band tot deze luchtdruk is bereikt. Let op dat de druk per as hetzelfde is. De druk aan de voorkant kan wel verschillen van die aan de achterkant.
Waar vind ik de bandenspanning van mijn auto?
Iedere auto en zelfs ieder type band heeft een eigen ideale bandenspanning. Er zijn drie manieren om te achterhalen wat de beste spanning voor de banden onder jouw auto is:
- In de auto: In de meeste auto’s zit in het bestuurdersportier, aan de binnenkant van de tankdop, op de achterkant van de zonneklep of in het handschoenenvakje een tabel. In deze tabel staat schematisch aangegeven hoe hoog de luchtdruk in de voor- en achterbanden moet zijn. Verder naar onderen hebben we een voorbeeld van zo’n tabel.
- In de gebruiksaanwijzing: Staat de bandenspanning niet aangegeven in het bestuurdersportier? Dan vind je deze terug in de gebruiksaanwijzing van je auto.
- Online: Ook geen boekje meer? Online is de bandenspanning eenvoudig te achterhalen. Houd je kenteken en de bandenmaten (zie hieronder) bij de hand. Hiermee ga je naar Watismijnbandenspanning.nl.
Waar vind ik de bandenmaat?
De bandenmaat staat op de wang van de band en bestaat uit cijfers en één of meer letters. De eerste cijfers staan voor de breedte van de band, de tweede set cijfers geeft de hoogte van de band als percentage van de breedte aan en de laatste cijfers staan voor de velgmaat. De letter(combinatie) beschrijft de bandconstructie. Voorbeeld: 185/55 R17 is een 185 mm brede radiaalband ® die 55 procent van 185 mm, dus 101,75 mm, hoog is en om een 17-inch velg zit. Let op: check de bandenmaat vóór en achter – de maten kunnen verschillen.
Bandenspanning van je auto: tabel lezen
De bandenspanningstabel in je auto of in de gebruiksaanwijzing van je auto staat vol met plaatjes en getallen, zoals in onderstaand voorbeeld van Milieu Centraal.
Zo’n tabel van de bandenspanning kan er anders uitzien dan dit voorbeeld, maar bevat altijd dezelfde elementen. Dit is wat deze plaatjes en getallen betekenen:
- De bandenmaat. In de eerste kolom zie je de verschillende bandenmaten die volgens de fabrikant gangbaar zijn voor dit type auto. In het gedeelte hierboven las je al hoe je de bandenmaten onder jouw auto achterhaalt.
- De belading per band. De symbolen in de bovenste rij staan voor de belading en het advies per band. Van links naar rechts: lichte belading voor de voorband, zware belading voor de voorband, lichte belading voor de achterband en zware belading voor de achterband.
- In de tweede en derde kolom zie je voor de voorkant per bandenmaat en per type belading de voorgeschreven bandendruk. Deze staat beschreven in achtereenvolgens bar, psi en kPa. De meest gebruikelijke eenheid in ons land is bar. Rijd je bijvoorbeeld alleen zonder bagage en heb je een voorband van het type 155/70 R13, gebruik dan voor deze auto de linksboven genoemde druk van 2,3 bar, 33 psi of 230 kPa.
- In de vierde en vijfde kolom staat de voorgeschreven luchtdruk per bandenmaat voor de achterband bij lichte en zware belasting. Afhankelijk van het type auto kan hier dezelfde of een andere druk worden voorgeschreven.
Uitzonderingen op de voorgeschreven bandenspanning
Het wordt in sommige gevallen aangeraden om af te wijken van de voorgeschreven bandenspanning. Hieronder zie je wanneer dit is.
- Voor winterbanden geldt, dat je 0,2 bar bij de voorgeschreven bandendruk moet optellen om tot de ideale bandenspanning te komen.
- Ga je offroad rijden en niet sneller dan 25 km/h? Dan is een bandendruk van minder dan 1,4 bar beter. Let wel op, dat je direct voor het betreden van de openbare weg de banden weer op spanning brengt.
- Bij volle belading, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat of aan het verhuizen bent, wordt een hogere bandenspanning voorgeschreven. In de gebruiksaanwijzing van je auto vind je hier meer over.
- Heb je banden met een andere bandenmaat dan er standaard onder de auto zit? Op Watismijnbandenspanning.nl kun je de afwijkende maat aangeven om te zien welke bandenspanning je moet hanteren. Je kunt ook je bandenleverancier bellen voor meer informatie.
- Zoals je al eerder zag, hanteer je bij warme banden een 0,3 bar hogere luchtdruk dan is voorgeschreven. Banden zijn warm na meer dan 5 kilometer of 15 minuten rijden.
Help, het lampje van de bandenspanning blijft branden na oppompen!
Heb je de banden volledig opgepompt tot de voorgeschreven druk en blijft het waarschuwingslampje van de te lage bandenspanning nog steeds branden? Dit kan twee dingen betekenen. Ten eerste kan het zijn, dat er een band lek is. Loop daarvoor met een bandenspanningsmeter alle banden nog een keer na. Is dit niet het geval en zijn alle banden op spanning? Dan moet je de sensor van de bandenspanning resetten. Hoe dit moet, verschilt per auto. Dit kun je achterhalen door in de gebruiksaanwijzing te kijken of je garage te bellen.