Een auto kan meerdere soorten aandrijving hebben. De term “aandrijving van een auto” refereert naar welke wielen het vermogen van de motor wordt overgebracht. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen een voorwielaangedreven auto, een achterwielaangedreven auto en een vierwielaangedreven auto.

Wat is een voorwielaangedreven auto?

Bij een voorwielaangedreven auto wordt het motorvermogen op de voorwielen overgebracht. De motor trekt hierbij de wielen vooruit. De meeste personenauto’s zijn voorwielaangedreven. Het is een voordelige optie dan achterwiel of vierwielaandrijving omdat er minder materialen nodig zijn. De motor van een voorwielaangedreven auto ligt immers voorin de auto. Uiteraard brengt dit ook een gewichtsvoordeel met zich mee. Een ander groot voordeel van deze vormgeving van de auto is dat het ruimtebesparend werkt. Door de voorin liggende motor heb je vaak meer interieurruimte tot je beschikking wat de fabrikant de ruimte geeft om een auto wat meer ergonomisch in te richten.

Over het algemeen geldt dat een voorwielaangedreven auto een betere wegligging heeft dan een achterwielaangedreven auto. In dit opzicht is dit dan ook een veiligere keuze, als we alle veiligheidsvoorzieningen uiteraard even buiten beschouwing laten. Een voorwielaangedreven auto kan goed gecorrigeerd worden als er onderstuur optreedt. Dit is een situatie waarbij de auto over de voorwielen (rechtdoor) door zal glijden ondanks dat er een stuurbeweging is gemaakt.

Wat is een achterwielaangedreven auto?

Bij een voorwielaangedreven auto wordt het motorvermogen op de achterwielen overgebracht. De wielen worden hierbij vooruit geduwd. De motor van een achterwielaangedreven auto kan zowel voorin, in het midden als achterin de auto geplaatst zijn. Achterwielaandrijving is een keuze die minder door de fabrikanten wordt gemaakt omdat het een wat ingewikkeldere constructie betreft waarvoor meer onderdelen nodig zijn. Dit maakt een achterwielaangedreven auto vaak wat zwaarder.

Achterwielaandrijving is een keuze die voornamelijk wordt gemaakt bij auto’s die wat meer vermogen moeten leveren en onderscheidend moeten zijn op gebied van sportieve prestaties. Dit is dan ook de reden dat onder andere BMW veel modellen heeft voorzien van achterwielaandrijving. Veel (sportieve) automobilisten geven de voorkeur aan een achterwielaangedreven auto omdat ze hierbij meer gevoel hebben met het voertuig. Het belangrijkste nadeel van een achterwielaangedreven auto is het gevaar voor overstuur. Dit is de situatie dat de auto in een bocht gaat driften en uit controle raakt waarbij de achterkant de voorkant lijkt in te halen doordat het vermogen van de achterzijde komt. Deze spin is op te vangen door juist meer gas te geven maar veel automobilisten hebben in de praktijk wat moeite met deze techniek.

Wat is een vierwielaangedreven auto?

Bij een vierwielaangedreven auto wordt het motorvermogen op alle wielen overgebracht. De auto wordt zowel naar voren getrokken als geduwd. Dit kan op een gelijkmatige manier zoals bij een “four-wheel drive” (4WD) het geval is maar ook in een vorm waarbij de wielen individueel worden aangestuurd zoals bij een “all wheel drive” (AWD) het geval is. Het grote voordeel van een vierwielaangedreven auto is dat je de beschikking hebt over een optimaal grip niveau ook op een onverharde weg. Vooral auto’s met een groter vermogen zijn vaak vierwielaangedreven auto’s. Het nadeel van deze optie is dat deze auto’s zwaarder in gewicht zijn, duurder in aanschaf en het verbruik veel hoger is. De meeste vierwielaangedreven auto’s zijn echter wel ruim vormgegeven en hebben een uitstraling die veel mensen aanspreken.