De discussie rondom E10 en E5-benzine is nog steeds gaande. Sommige automobilisten zweren bij E5, terwijl andere zonder problemen E10 tanken. Welke benzine moet je tanken? En wat gebeurt er als je de andere benzine tankt? We leggen je hier alles uit.

E10-benzine / E5-benzine = euro 95 / Super Plus 98

Voor wie de termen ‘E10’ en ‘E5’ nog niet helemaal kan plaatsen, zijn de termen ‘euro 95’ en ‘Super Plus 98’ misschien duidelijker. In feite zijn dit andere benamingen voor min of meer hetzelfde. Euro 95 is namelijk vervangen door E10 en Super Plus 98 door E5. Het verschil: ‘95’ en ‘98’ zijn octaangetallen die de klopvastheid van de benzine aanduiden, terwijl ‘E10’ en ‘E5’ de maximale hoeveelheid toegevoegde ethanol weergeven. E10 mag maximaal tien procent ethanol bevatten en E5 maximaal vijf procent. In de praktijk zien we echter, dat E5 vaak minder of zelfs geen ethanol bevat.

Het voordeel van E10-benzine

De reden dat veel landen zijn overgestapt op E10-benzine, is dat het een belangrijk voordeel heeft. De ethanol die E10-benzine bevat, is namelijk bio-ethanol. Dit wordt gemaakt van plantaardig materiaal, zoals maïs, suikerriet, tware en koolzaad. Hierdoor is de productie van de brandstof CO2-vriendelijker. Bovendien is dit plantaardig materiaal, in tegenstelling tot ruwe olie, een onuitputtelijke bron: waar olie ooit op zal raken, kun je altijd planten bijplanten.

E10-benzine: voor bijna iedere auto

Slechts tien procent van de benzinemotoren is niet geschikt om E10-benzine (of euro 95) mee te tanken. Het gaat hier dan vooral om motoren in oudere en bijzonder sportieve auto’s. Bovendien heeft elke auto die na 12 oktober 2018 is geregistreerd een sticker in de buurt van de tankvulmond waarop staat of je E10-benzine kunt tanken. Mocht je willen weten of je in jouw auto E10-benzine mag tanken, kijk dan op deze website. Je kunt het ook navragen bij de leverancier van je auto.

E5-benzine: minder ethanol, meer goede additieven

In alle auto’s waarmee je E10 kunt tanken, kun je ook E5-benzine tanken. Daarnaast zijn er, zoals je hierboven las, auto’s die uitsluitend op E5-benzine (of Super Plus 98) rijden. Buiten het lagere ethanolgehalte, bevat E5-benzine volgens de fabrikant additieven die goed zijn voor je motor. Deze Super Plus 98 heeft echter een belangrijk nadeel: je betaalt er fors meer voor dan voor euro 95. Daar staat echter tegenover, dat het een hogere energiedichtheid heeft dan E5-benzine door het lagere ethanolgehalte. En dat resulteert in tot wel vijf procent lager verbruik.

Bij twijfel: E5 tanken

Weet je niet zeker of je E10-benzine kunt tanken en kun je dit niet direct ergens terugvinden? Tank dan voor de zekerheid E5-benzine. Alle motoren die op E10-benzine kunnen rijden, kunnen ook op E5-benzine rijden. Andersom is dit echter niet altijd het geval. Zo zit je met E5-benzine dus altijd goed.

Bonus: wat is E85-benzine?

Tot slot kun je bij een handvol tankstations in Nederland nog een benzine tanken: E85. Zoals het getal aangeeft, bevat deze brandstof voor 85 procent bio-ethanol en slechts vijftien procent benzine. In de volksmond wordt deze brandstof daarom ook wel bio-ethanol genoemd. Deze brandstof is alleen geschikt voor auto’s die hier speciaal voor gemaakt zijn. In Nederland zie je deze auto’s weinig, terwijl ze in de VS iets meer voorkomen en in Zweden en Brazilië nog populairder zijn. E85-benzine kan in een gewone benzineauto flinke motorschade aanrichten. Tank dit dus alleen als je een speciaal daarvoor gemaakte ‘flex-fuel’ auto hebt.