Bestelauto’s: hoe verzeker je die?

Als je een eigen bedrijf hebt, kun je ervoor kiezen een bestelauto aan te schaffen. Dit levert verschillende belastingvoordelen op. Dat is mooi meegenomen. Maar hoe verzeker je nou een bestelauto en waar let je op?

Bestelauto?

Ten eerste: wat is een bestelauto eigenlijk? Simpel gezegd is het een auto met een laadruimte die voornamelijk is ingericht om goederen te vervoeren. Maar dit kunnen ook mensen of dieren zijn. Als je bijvoorbeeld een hondenuitlaatservice hebt of gehandicaptenvervoer.

Dit zijn de meest voorkomende type bestelauto’s:

  • Grote bestelauto (zoals verhuisbussen en andere grote bestelbussen)
  • Bestelauto met verhoogd dak (zogenaamde combo’s)
  • Middelgrote bestelauto zonder verhoogd dak (denk aan minibusjes en terreinauto’s)
  • Bestelauto met open laadbak
  • Bestelauto met dubbele cabine

Hoe verzeker je een bestelauto?

Als je besluit een bestelauto te kopen voor je onderneming, dan moet je deze zakelijk verzekeren. Een normale autoverzekering geeft je namelijk niet altijd de juiste dekking, omdat je gedekt moet zijn voor je zakelijk ritten. Net zoals met je autoverzekering, is het goed om de bestelautoverzekering te vergelijken van tevoren. Je hebt de keuze tussen een allriskverzekering, een beperkt cascoverzekering en een WA-verzekering.

Is je auto ouder dan 10 jaar? Kies dan voor de WA-verzekering. Het is verstandig een hogere dekking te kiezen als je erg afhankelijk bent van je bestelauto, je niet veel geld achter de hand hebt of als de dagwaarde nog erg hoog is.

Belastingvoordelen

Gebruik je je bestelauto voor je onderneming en wordt de auto zo door de Belastingdienst gezien? Dan krijg je een lager tarief voor de wegenbelasting én je kunt vrijstelling krijgen voor de BPM (Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen). Voer je btw belaste werkzaamheden uit voor je bedrijf? Dan kun je ook nog de btw aftrekken over de koop van je bestelauto.

Als je auto door de Belastingdienst wordt gezien als een bestelauto, dan hebben ze het ook wel eens over een ‘grijs kenteken’. Vroeger had deze auto een grijs kenteken, maar tegenwoordig is die gewoon geel. Wel beginnen ‘grijze’ kentekens altijd met een B of een V.

Verschil tussen personenauto en bestelauto

Een bestelautoverzekering is vaak duurder dan een particuliere autoverzekering, omdat er meer (zakelijke) kilometers mee gereden wordt. Daarnaast is er soms sprake van verschillende bestuurders. Rijd je met je eigen auto alleen naar je werk en terug? Dan valt dit niet onder zakelijk rijden, maar is dat privégebruik.