Hoe wordt een autopremie berekend?

Als je een eigen auto hebt gekocht, ben je er nog niet met alleen de kosten voor de auto zelf en de brandstof. Naast de wegenbelasting, ben je ook verplicht een autoverzekering af te sluiten. Hoeveel je voor die autoverzekering betaalt, hangt af verschillende factoren. Het kan dus zomaar dat je tante in Groningen een stuk minder betaalt.

  • Waar je woont

Heel simpel gezegd baseert de verzekeraar de premie op het risico dat je loopt op schade. Hoe meer kans op schade, hoe hoger de premie. En dat begint bij waar je woont. Uit de statistieken blijkt dat er in de Randstad meer ongelukken gebeuren dan in Groningen. In Groningen is er dan minder kans op schade en betaal je dus minder premie.

  • Jonger dan 24

Verzekeraars zien jongeren als een risicogroep, omdat ze minder rijervaring hebben en dus meer ongelukken zouden maken. Dit geldt vooral als je onder de 24 jaar bent. Ben je ouder dan 60 jaar? Dan gaat de premie vaak ook weer omhoog. Heb je daarnaast ook ooit rijontzegging gehad, een strafrechtelijk verleden, ben je een wanbetaler geweest of heb je veel schades in een korte tijd gereden? Dan ga je dit ook voelen in de hoogte van de premie.

  • De auto

Uiteraard heeft de soort auto waarin je rijdt ook invloed op de hoogte van je autoverzekering. Zware en snelle auto’s beïnvloeden dit, maar ook als je auto een hoge dagwaarde of cataloguswaarde heeft. Rijd je meer dan 7500 kilometer per jaar? Dan heb je ook meer kans op schade en gaat je premie omhoog.

  • Schadevrije jaren

Krijg je het voor elkaar een periode geen schade te rijden (of te claimen)? Dan bouw je schadevrije jaren op. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer premiekorting je krijgt. Claim je schade, dan raak je de opgebouwde schadevrije jaren kwijt. Soms loont het dan ook om de schade zelf te betalen en niet te claimen.

  • De verzekeraar

Naast de bovenstaande factoren, hangt de hoogte van je premie ook af van waar je je autoverzekering afsluit. Het kan maar zo dat je voor dezelfde verzekering een paar tientjes per jaar meer betaalt dan bij de ander. Het loont dus altijd om van tevoren je autoverzekering te vergelijken.