Nieuws

Is ‘extreem’ het juiste woord?

Dat McLaren het één en ander aan het bekokstoven was in hun hoofdkwartier, dat was een publiek geheim. Desondanks kon bijna niemand voorspellen dat codenaam P15 een dermate heftige auto zou zijn.

Deze McLaren Senna, de naam die de bolide uiteindelijk heeft gekregen, is de nieuwste sportwagen van de Britten. De auto doet zijn legendarische naam eer aan door de lichtste wagen van hun hand te zijn sinds het uitkomen van de iconische McLaren F1. Al met al weegt de Senna slechts 1.198 kg.

De auto wordt gekenmerkt door zijn unieke en onconventionele vormen, waarover al veel beklag werd gedaan. McLaren trekt zich hier echter niets van aan, want de vorm van de Senna staat volledig in dienst van de aerodynamica. Volgens McLaren moet het rijgedrag van de Senna volledig in toon zijn met wat de bestuurder aanvoelt. Om dit te bereiken gingen ze zelfs zo ver dat ze het geluid van de motor op een speciale manier naar de cockpit loodsen, zodat de bestuurder iedere toonverandering meekrijgt en hierop kan anticiperen.

Over de motor gesproken, McLaren besloot de Senna te voorzien van een heerlijke 4-liter V8 die op zijn best 800 pk en 800 Nm aan koppel produceert. Al het vermogen wordt naar de achterwielen gestuurd.

Het zal je niet verbazen dat alle wagens al direct uitverkocht waren. McLaren zal in totaal slechts 500 exemplaren bouwen en verkocht ze voor 750.000 pond elk. Met uitzondering van één bolide dan; de allerlaatste werd afgelopen weekend geveild voor twee miljoen pond.