De Amerikaanse autofabrikant gaat door in het hervormen van de conventionele autoindustrie.

Tesla staat vooral bekend om de Model S, Model X en sinds kort de Model 3. Allemaal personenauto’s. De ambities van het merk uit Californië reiken echter verder. Tesla heeft daarom de Semi onthuld; een volledige elektrische vrachtwagen.

De Semi is typisch een product van Tesla. Het is een opvallend design en met name het interieur is interessant ingedeeld. De bestuurder heeft een centrale positie gekregen. Dat is anders in vergelijking met de meeste vrachtwagens. Een passagier kan schuin achter de bestuurder plaatsnemen. De Semi heeft niet één, maar twee schermen voor infotainment en andere zaken. Met camera’s kan de omgeving in de gaten worden gehouden. De camera’s vervangen tevens de traditionele buitenspiegels.

semi-tesla.jpg

De elektrische truck kan meer dan 640 kilometer rijden op een volle accu. De batterijen bevinden zich onder de bestuurdersstoel. Vier motoren zorgen voor de aandrijving bij de vier achterwielen. Ook noemenswaardig is de acceleratie die Tesla claimt. De Semi zou een sprint naar 60 mp/u (96 km/u) in slechts 5 seconden kunnen halen met een lege trailer. De Semi kan maximaal 36.000 kg vracht dragen. Het duurt dan 20 seconden om 96 km/u te bereiken. Het duurt zo’n 30 minuten om de accu op te laden.

De Tesla Semi rolt in 2019 van de band. Reserveren gaat middels een aanbetaling van 5.000 dollar. De Amerikaanse autobouwer heeft al diverse orders genoteerd staan, waaronder van Walmart.