We reden met de Audi SQ5, dat is de snelle versie van de Audi Q5. De aandrijflijn is hetzelfde als bij de Audi S4 en dat is voor de Europese kopers een stijlbreuk. De vorige SQ5 had namelijk nog een knorrende TDI in het vooronder.

Wie de koppelkromme van de 3.0 V6 met twinscroll turbo bekijkt, snapt wellicht nog beter dat Audi geen haast maakt met een eventuele opvolger van de SQ5 TDI. Vanaf 1.370 tpm levert de V6 zijn maximum koppel van 500 Nm. Het is nog niet zo heel lang geleden dat dit uitstekende waardes voor een dikke diesel zouden zijn geweest. We hebben het echter over en benzinemotor, dus we hebben een lekker geluid, we kunnen doorhalen tot meer dan 6.000 toeren en kunnen tanken zonder plastic handschoentjes. Het enige nadeel ten opzichte van de diesel is dat we dat laatste iets vaker moeten doen. Het normverbruik van 8,3 liter per 100 km haalde ik niet, maar het verbruik viel nog enigszins mee.

Sprinten doet de SQ5 eveneens prima, in 5,4 seconden staat er 100 op de teller. In vergelijking met de reguliere Q5 2.0 TFSI zijn het niet eens de extra cilinders en slagvolume die het grootste verschil maken. Het is vooral een verademing om in een Q5 op pad te zijn die niet gecastreerd wordt door de versnellingsbak. De achttraps Tiptronic automaat werkt zoals het hoort: snel uit de startblokken, vlot met terugschakelen en op snelheid worden de toeren laag genoeg gehouden voor een fijne ambiance in het interieur.

Audi-SQ5-review-front.jpg

De uiterlijke aanpassingen om van een Q5 een SQ5 te maken zijn gelukt, de zwarte panter kreeg genoeg nieuwsgierige blikken. Het helpt ongetwijfeld dat de nieuwe Q5 nog niet in grote getale rondrijdt, maar het S-sausje is heel geslaagd. De buitenspiegels zijn in aluminiumlook, bumpers, dorpels en luchtinlaten kregen een specifiek SQ5 design, de S-line dakspoiler, het SQ5 sportonderstel en rechthoekige uitlaatuiteinden maken de auto lekker dik. Standaard rolt de SQ5 op 20 inch velgen, maar onze testauto kreeg 21 inchers mee (2.172 euro). Daarvoor moet dan ook nog eens 2.850 euro extra BPM worden afgetikt, omdat de CO2-uitstoot stijgt…

Maar goed, mede dankzij de erg goede luchtvering is de SQ5 een auto waar je altijd en overal mee (te) hard kan rijden. Met sportieve straatbanden kom je in het terrein uiteraard niet heel ver, maar gras, gravel en dat soort ondergronden is geen enkel probleem. Drempels ook niet en het is al helemaal geen probleem om de gemiddelde weggebruiker het snot voor de ogen te rijden.

Er is wel een nadeel; de prijs. De SQ5 is er vanaf dik 90 mille, maar de testauto heeft een catalogusprijs van 127.042 euro. Dat is een hele smak geld, maar eerlijk is eerlijk: het is een lekkere auto die fraai smoelt.

De gehele rijtest lees je op autoblog.nl, of bekijk de video hieronder.

https://www.youtube.com/watch?v=6j0WmY9jBWs