Hyundai wil met de i30 N de concurrentie aangaan met de gevestigde orde. De Renault Mégane RS, Volkswagen Golf GTI en Peugeot 308 GTi mogen hun borst wel nat maken, als het aan Hyundai ligt.
De basisingrediënten lijken ok. Een 2.0 T-GDI met 250 pk en 353 Nm, goed voor 0-100 in 6,4 seconden en een topsnelheid van 250 kilometer per uur. Als je kiest voor het optionele “Performance Package” krijg je zelfs 275 pk en ben je na 6,1 seconden bij de honderd. Dan krijg je ook een elektronisch aangestuurd sperdifferentieel op de vooras.
Uiteraard heeft de “N” een sportief voorkomen: een agressief ogende koets, dikke wielen, flinke remmen, overal N-badges en een achterspoiler met een driehoekig remlicht. Ook in het interieur zijn wijzigingen toegepast: lekkere sportstoelen, een sportstuur en een schakelpook, gewoon werken voor je rijplezier!
De kennismaking begint op het circuit. De auto geeft geen krimp en het optionele differentieel werkt fijn. Doordat de tractie bijzonder goed over de voorwielen verdeeld wordt, trek je de auto als het ware de bocht door. Ook de balans is in orde: ga je te hard de bocht in, dan komt de kont subtiel om. Met een kleine correctie kan je het overstuur keurig opvangen. Ook leuk: de tussengasploffen en knallen bij het opschakelen. Het is kunstmatig gestuurd door software, maar het is zó leuk. Alleen de remmen voelen alsof ze een tandje groter zouden mogen.
Tijd voor de openbare weg. Het grootste deel van de tijd breng ik in de “N”-modus door, maar als het asfalt minder wordt is het geen slecht idee om de variabele demping op de “Normal”-stand te zetten. Sterker nog: we schakelen alle systemen voor de vorm even in Normal. De uitlaat doet rustiger zijn werk nu, maar vooral demping en gasrespons worden een stuk bruikbaarder voor dagelijks gebruik. Zonder dat de i30 N overigens soft wordt ofzo. Deze auto heeft écht twee gezichten.
Het is verrassend hoe goed Hyundai deze auto heeft weten te maken. Gaat iedereen die een Mégane RS of 308 GTi heeft nu massaal overstappen naar deze Hyundai? Nee. Maar met vanafprijzen van net geen 40.000 euro voor de N1 en 5,5 duizend euro meer voor de Performance N2 (die wil je hebben!) koop je een zeer capabele auto die bovendien standaard behoorlijk rijk uitgerust is. De gehele rijtest lees je op autoblog.nl, of bekijk de video hieronder.