Kilometers vreten in stijl en met een hoop bagageruimte: het is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij Jaguar, maar de Britten kunnen het wel.

Vreemd genoeg werd een paar jaar geleden driftig ontkent dat er een Sportbrake XF zou komen, voor mensen met een actieve levensstijl heeft Jaguar inmiddels ook al de F-Pace SUV. Dat de XF Sportbrake er toch kwam was in die zin een verrassing. Ondanks de nakende Brexit blijkt Jaguar toch continentaal Europa niet vergeten! Om dat heugelijke feit te vieren, konden we dan ook niet anders dan een echt Europese versie kiezen: de diesel dus. Niet zo maar een diesel overigens, maar de hele potente 25d. Net als bij vele andere merken betekent dit niet dat het een 2,5 liter is, het blok is namelijk 2 liter groot. Dankzij twee turbo’s komt het tweelitertje aan een indrukwekkende 240 pk en 500 Nm koppel. Daarmee doet de XF Sportbrake de sprint naar de 100 in 6,7 seconden en bij 241 km/u houdt de acceleratie op.

De XF met deze motorisering voelt overigens niet als een hele snelle klant. Dat komt deels doordat we verziekt zijn door nog snellere auto’s, maar ook omdat de XF erg stil is en de achtraps automaat en vierwielaandrijving de krachten zonder enig drama op het wegdek overbrengen. Er zijn ook minder sterke diesels met 163 pk en 180 pk en diverse benzinemotoren met zowel vier als zes cilinders.

Jaguar-XF-Sportbrake-front.jpg

Visueel drama is er gelukkig wel, want de R-Sport trim brengt net wat meer sportiviteit, met dikke velgen en wat agressievere styling. Het is daarmee zeker geen traditionele Jaguar, maar de meeste reacties waren positief. Het smoelt lekker.

Ook het interieur heeft een wat sportievere aankleding, naar dikke plakken hout en heel hoogpolig tapijt zoek je vergeefs. Het past ook wel bij het mooie onderstel, moderne Jaguars sturen erg fijn en de Jaguar XF is daarop geen uitzondering. Puntjes van kritiek zijn er ook, het infotainmentsysteem werkt bijvoorbeeld al veel fijner dan eerst, maar de concurrentie doet dat beter.

https://www.youtube.com/watch?v=iAFIRZrR3xs