Met de speciale Volvo Ocean Race edities hebben de Zweden een mooie traditie weten op te bouwen. De Ocean Race is een zwaarste zeilrace (voor teams). Sinds de race wordt gesponsord door Volvo heeft het merk de naam meegegeven aan speciale versies van hun modellen. In dit geval de Volvo V90.

De Volvo V90 Cross Country is een model voor de koper die een XC90 teveel offroad vindt, maar erover denkt om eens een keer van het asfalt af te sturen. De V90 Cross Country staat wat hoger op de poten: het scheelt 57 mm aan bodemvrijheid. Grappig genoeg zie je in Scandinavië en de bergachtige delen van de rest van Europa dit soort varianten nog relatief vaak rijden. In diepe sneeuw kunnen ze net iets meer en ook op een gravelpad helpt iets meer ruimte onder de bodemplaat je wat verder. De wielkastranden zijn ook wat dikker en voor- en achterbumper hebben een scuffplate voor het geval je een heuveltje op gaat proberen te rijden.

Onder de kap van deze versie ligt een T5 motor, het is er één uit de laatste generatie motoren van Volvo. Helaas is het geen melodieus klinkende vijfcilinder meer, maar een twee liter grote viercilinder met turbo. Het blok levert 250 pk en dat is genoeg, maar niet overdadig voor de V90 Cross Country. Sprint naar de 100 duurt 7,4 seconden en de topsnelheid is begrensd op 230 km/u.

Volvo-V90-CrossCountry-Ocean-Race-inside.jpg

Voor “echte” automobilisten, die vandaag geen nieuw record op de Nurburgring gaan neerzetten, is de V90 Cross Country een tamelijk briljante auto. De stoelen zijn goed, de ruimte in het interieur is perfect en de veiligheid is boven iedere twijfel verheven. Als autoliefhebber huilt mijn hartje echter dat er alleen maar viercilinders beschikbaar zijn. Bij deze auto past een dikke V6 TDI of dikke benzinemotor die het op zijn sloffen doet, de viercilinder T5 moet er net te hard voor werken.

Zijn er alternatieven? Ook Audi heeft al een tijdje Allroad versies, maar voor de A6 wachten we nu nog even op de nieuwe versie. Mercedes wil inmiddels ook een graantje meepikken van deze markt en bracht vorig jaar de E-klasse Allterrain.

Tot slot de prijs. De V90 Cross Country Volvo Ocean Race T5 kost 83.815 euro. Tja, je kunt niet met droge ogen beweren dat dit een enorme prijspakker is. Het is echter wel een gave en lekker dikke Volvo. Soms moet je daar dan maar gewoon de knip voor trekken. De gehele rijtest lees je op autoblog.nl, of bekijk de video hieronder.