Garantie op een auto geeft altijd een goed gevoel. Bij autogarantie wordt vooraf vastgesteld dat een auto aan bepaalde voorwaarden voldoet en blijkt na de aanschaf dat er iets ontbreekt, of dat er iets kapot is, dan zal de verkoper dit kosteloos vergoeden. Dankzij garantie loop je niet direct tegen onverwachte kosten aan na de aanschaf van je auto. Natuurlijk is niet elke garantie gelijk; verschillende verkopers bieden verschillende garanties. Om een beetje zicht te krijgen in wat er mogelijk is, hierbij een samenvatting.

Wat is BOVAG Garantie?

Koop je een auto bij een BOVAG-bedrijf, dan kan je aanspraak maken op BOVAG Garantie. Bedrijven die zijn aangesloten bij BOVAG, hebben dat over het algemeen duidelijk op de website of de gevel staan. Een BOVAG Garantie biedt minimaal zes maanden garantie op gebruikte modellen en geldt niet voor nieuwe auto’s. Met nieuwe auto’s wordt bedoeld: auto’s die nog geen zes maanden oud zijn en die maximaal 500 kilometer gereden hebben. Koop je een auto die recht heeft op BOVAG Garantie, zorg er dan voor dat je vooraf bespreekt met de verkoper hoe deze garantie eruit gaat zien. Verkopers zijn nooit verplicht om garantie af te geven, dus het is goed om dit afgetikt te hebben voordat je je handtekening onder een contract zet.

Wat is huisgarantie?

De huisgarantie is de garantie die de verkoper zelf biedt. Autohandelaren bieden vaak verschillende garantiepakketten aan die verschillen in prijs, looptijd en extra’s. Sommige huisgaranties hebben wel vervangend vervoer, sommige niet. Andere huisgaranties richten zich alleen op specifieke onderdelen van de auto en weer andere huisgaranties leveren een volledige APK bij de aanschaf van een auto. Ook hierbij geldt: zorg ervoor dat je voor de aankoop hebt beklonken welke garantie je wilt nemen, sta je niet voor vervelende verrassingen.

Wat is merkgarantie?

Merkgarantie komt vanuit de de merkdealers zelf. Zij kennen de auto’s van hun eigen merk immers door en door en weten precies waar ze op moeten letten. Dit betekent dat je over het algemeen kan beschikken over een uitgebreide garantie, met meer mogelijkheden en specifiekere details dan bij algemene autohandelaren. De voorwaarden, de duur van de garantie en de hoogte van de prijs verschilt per merk.

Wat is fabrieksgarantie?

Fabrieksgarantie is alleen beschikbaar voor auto’s die maximaal zes maanden oud zijn en minder dan 500 kilometer hebben gereden. Deze garantie is vaak meerjarig en is opgesteld door de fabrikant zelf. Mocht deze nieuwe auto dus een defect hebben, dan staat de fabrikant en niet de dealer garant.

Waar moet je op letten bij een autogarantie?

Bij een autogarantie draait het allemaal om de algemene voorwaarden. Die voorwaarden worden bepaald aan de hand van drie pijlers:

  • Welke onderdelen vallen wel en niet binnen de garantie?
  • Wat betaalt de klant zelf?
  • Wat is de duur van de garantie?

Wees dus altijd duidelijk bij de aanschaf van een auto en verdiep jezelf in de garanties die de verkoper biedt. Laat ze opstellen in het koopcontract, zodat altijd duidelijk is wanneer je recht hebt op deze garantie en wanneer niet.