Isofix de naam voor het standaard bevestigingssysteem voor autostoeltjes voor kinderen (baby’s en peuters) en zitverhogers met eventueel rugleuning voor de grotere kinderen. Het is een internationaal gestandaardiseerd systeem. Dit systeem bestaat uit Isofix bevestigingsbeugels die zich bevinden tussen de rugleuning en het zitvlak van de autobank/stoel. Deze bevestigingsbeugels zijn verbonden met de carrosserie van de auto. Een Isofix zitje is voorzien van bijbehorende grijphaken. Deze kunnen op een zeer eenvoudige manier worden vastgeklikt aan de bevestigingsbeugels.
Wat zijn de voordelen van een Isofix constructie?
Het grote voordeel van een Isofix constructie is dat je het autostoeltje of zitverhoger niet alleen op de meest eenvoudige manier vast kunt zetten maar dat je ook zeker weet dat je dit op de juiste wijze doet. Isofix werkt veel praktischer dan het bevestigen van een autostoeltje met behulp van een veiligheidsgordel. Daarnaast is het een zeer veilige optie omdat het stoeltje direct wordt bevestigd aan de carrosserie van de auto. Tot slot is het goed te weten dat de meeste Isofix stoeltjes bij onafhankelijke vergelijkende tests beter scoren op gebied van veiligheid bij frontale of zijdelingse botsingen.
Verschil tussen universele- en niet universele Isofix stoeltjes
Het is goed te weten dat er universele- en niet universele Isofix stoeltjes zijn. Een universeel Isofix stoeltje heeft naast de twee genoemde bevestigingshaken ook een derde bevestigingspunt. Dit bevestigingspunt is te vinden bovenop het stoeltje. Dit is de “Top Tether aansluiting”. Hierbij wordt met behulp van een extra bevestigingsgordel de bovenkant van het stoeltje vastgezet aan de auto. Hiermee wordt het kiepen van het stoeltje voorkomen. Deze universele Isofix stoeltjes mogen alleen gebruikt worden in een auto die voorzien is van Isofix aansluitingen en een Top Tether bevestigingspunt.
De niet universele Isofix stoeltjes zijn voorzien van een steunpunt aan het zitje ter voorkoming van het kiepen. Deze steunpunt rust op de bodem van de auto. Niet iedere auto is hiervoor geschikt. Bij auto’s die een bagagecompartiment onder de vloer hebben met een deksel, zou de steun (als gevolg van de kracht van een impact) deze deksel kapot kunnen duwen. Daardoor worden deze modellen als niet geschikt beschouwd en is er in dit geval sprake van niet universele Isofix stoeltjes.
Nieuwe gezinsauto’s verplicht voorzien van Isofix aansluiting
Sinds eind 2012 zijn nieuwe gezinsauto’s verplicht voorzien van Isofix aansluiting en een Top Tether bevestigingspunt en vanaf einde 2014 moeten alle nieuw verkochte auto’s met Isofix en Top Tether bevestigingspunt uitgerust zijn. Deze bevestigingspunten zijn in de meeste gevallen geplaatst bij de buitenste twee zitplaatsen van de achterbank. In veel gevallen zijn de bevestigingspunten vrij goed weggewerkt en niet altijd even goed zichtbaar. Het komt vaak voor dat labels de plaats van de Isofix punten markeren.
De meeste Isofix stoeltjes hebben een universele goedkeuring voor bevestiging met autogordels. Hiermee kunnen deze stoeltjes ook op een veilige manier worden vastgemaakt met behulp van de autogordel van bijvoorbeeld wat oudere auto’s. Het is wel goed om te weten dat er Isofix stoeltjes zijn die alleen met de bijbehorende bevestigingsbeugels vastgezet kunnen worden. Dit is goed om rekening te houden bij het bepalen van het Isofix stoeltje dat het beste bij je past bij de aanschaf hiervan.