Eind vorige eeuw moesten we wennen aan een nieuwe term in autoland: SUV, ofwel Sports Utility Vehicle. Kortweg is dit een auto met het onverzettelijke uiterlijk van een terreinwagen en de rijeigenschappen van een gewone personenauto. Ondanks dat zijn uiterlijk beloftes maakt die hij niet kan waarmaken in het terrein, blijkt de SUV nog steeds niet aan te slepen. Fabrikanten zagen echter ruimte voor nog een model: de – zo mogelijk nog populairdere – crossover. Maar wat is een crossover? En wat is het verschil tussen een crossover en een SUV?

Wat is een SUV?

Hoewel de term SUV pas eind vorige eeuw gebruikt werd, bestaat het type auto al langer. De Jeep Cherokee en Grand Cherokee, Range Rover en Toyota Land Cruiser zijn voorbeelden van SUV’s avant la lettre. In tegenstelling tot de populairste SUV’s van tegenwoordig, kunnen deze echter ook een onbegaanbare bergweg of rotsig bospad aan. Hedendaagse SUV’s hebben wel de uiterlijkheden van een terreinwagen, maar zijn stiekem comfortabele, ruime gezinsauto’s die hun banden nauwelijks vies maken. Denk aan auto’s als de BMW X5, Porsche Cayenne en Kia Sorento. Ze kunnen wel naast de gebaande paden, maar kiezen liever strak asfalt.

Wat is een crossover?

In het eerste decennium van deze eeuw werd een nieuwe term in het leven geroepen voor nóg een nieuw segment auto’s: de crossover. Volgens velen was het de markante Nissan Juke die als eerste het stempel crossover kreeg, maar ook eerdere auto’s uit de geschiedenis kun je hiertoe rekenen. Crossovers zijn auto’s die een kruising van verschillende auto’s zijn. Meestal houden ze het midden tussen een SUV en een stationwagen. Net als de SUV, bleek dit type auto een schot in de roos. Auto’s als de BMW X1, Opel Crossland en Toyota C-HR schieten als paddenstoelen uit de grond.

Wat is het verschil tussen een crossover en een SUV?

Zet drie autokenners bij elkaar, vraag ze wat het verschil tussen een crossover en een SUV is, en je hebt voor uren gespreksstof. Want zoals je hierboven al zag, moet je bepalen wanneer een auto neigt naar een stationwagen en wanneer niet. En dat staat behoorlijk vrij ter interpretatie. Over het algemeen zie je dan ook dat vooral de marketingafdeling van een merk bepaalt of een auto een SUV of een crossover is. En aangezien dat nogal arbitrair is, vind je bij ons de tweedehands crossovers tussen de SUV occasions terug. Wel zo overzichtelijk.