





































Volvo V60 T8 Twin Engine AWD Inscription | Business Pack Connect | Panoramadak | Stoelverwarming | Keyless entry
2019107.716 km
De Volvo 240 is een van de meest succesvolle modellen die de Zweedse autofabrikant ooit heeft verkocht. De middelgrote sedan werd van 1974 tot en met 1993 gebouwd en ging in die periode bijna 3 miljoen keer van de hand. Dit fikse aantal Volvo’s bestaat uit allerhande varianten van de 240, waaronder twee- en vierdeurs sedans, een praktische stationwagon en een stijlvolle coupé getekend door Bertone. De Volvo 240 staat bekend om zijn robuuste bouwkwaliteit, veiligheid en goed betrouwbaarheid.
Na het succes van de Volvo 140-serie komt het merk in 1974 op de proppen met de opvolger van deze modelreeks: de Volvo 240-serie. Hoewel het design van de 240-serie in grote lijnen overeenkomt met zijn voorganger en de Volvo dus herkenbaar blijft, neemt de techniek een flinke sprong voorwaarts. Volvo stelt hoge eisen bij het ontwikkelen van de 240-lijn, waardoor deze een van de veiligste personenauto’s van zijn tijd wordt. Ook op het gebied van motoren blinkt de 240 uit. De vier- en zescilinder motoren die terug te vinden zijn in de Volvo, blijken over het algemeen zeer robuust en betrouwbaar. Volvo levert de 240-serie in verschillende soorten en maten. Bij zijn debuut in 1974 arriveren direct een handvol modellen: zo zijn er twee- en vierdeurs sedans en is er een ruime station (ook wel estate genoemd). Later komen er meer variaties op de 240-serie, waaronder een stijlvolle coupé (de 262C) die getekend werd door designhuis Bertone, bekend van onder meer Lamborghini’s en Ferrari’s. De Volvo 240 kent geen directe opvolger, maar na zijn vertrek in 1993 komt het merk met de vergelijkbare Volvo 740 en Volvo 940.
De benamingen die gebruikt worden voor de Volvo 240-serie zijn op het eerste oog ietwat verwarrend, maar in werkelijkheid is het juist heel eenvoudig en zelfs erg logisch. Je hoeft alleen maar naar het naamplaatje te kijken om uit te vinden om welke versie het precies gaat. Waarom: het tweede teken staat voor het type motor (4 voor viercilinder, 6 voor zescilinder), terwijl het derde teken het aantal deuren aangeeft. Neem bijvoorbeeld de Volvo 245: dit is een Volvo 240 met een viercilinder in estate-vorm, ofwel een stationwagon. Een Volvo 262 is een tweedeurs sedan met een grote zescilinder motor. De Volvo 240-serie kende de 242, 244, 245, evenals de 262, 262C (de coupé van Bertone), 264 en 265. Vanaf 1983 stapt Volvo af van deze logica en gaan de verscheidene modellen simpelweg door het leven als 240 of 260. Ongeacht de uitvoering is een Volvo uit de 240-serie een achterwielaangedreven auto en krijgt deze standaard een viercilinder motor van het Zweedse merk zelf. Andere mogelijkheden zijn een zescilinder die in samenwerking gemaakt werd met Peugeot en Renault (de PRV-motor), of een zescilinder diesel die Volvo uit de schappen van Volkswagen haalde.
De Volvo 240 is een van de meest nuchtere auto’s van de 20ste eeuw, maar dat was aan de populariteit van de auto niet te merken. Het model ging welgeteld 2,8 miljoen keer over de toonbank en is vandaag de dag dus nog erg goed vindbaar. Fijn is ook dat prijzen van de Volvo 240 niet uit de pan zijn gerezen: een tweedehands exemplaar kun je al vinden voor minder dan 3.000 euro. De duurste exemplaren, de sportieve Volvo 242GT en de 262C Bertone, gaan tegenwoordig voor meer dan 10.000, soms wel 20.000 euro van de hand.
Daarmee is de Volvo 240-serie echter nog een zeer betaalbare en toegankelijke klassieker, die bovendien erg betrouwbaar is en goed tegen een stootje kan. Zelfs de exemplaren die al honderdduizenden kilometers achter de rug hebben en in wat mindere staat verkeren hebben nog heel wat leven in zich, zolang je ze maar genoeg tijd en aandacht geeft. Occasions die in goede of uitmuntende staat verkeren hebben zo mogelijk het eeuwige leven, daar de Volvo 240 ook goed tegen roest bestand is – vooral de latere modellen. Aangezien het aanbod riant is, kun je zelfs een blik werpen op de model uitvoering van de 240 in kwestie: gaat het om een Polar, dan is dit het basismodel, maar een GLT of Turbo-model is bijvoorbeeld al veel beter uitgerust.