
























Volvo V40 1.6 T3 Momentum DEALER AUTO TREKHAAK
201367.021 km
Volvo’s zijn vrijwel zonder uitzondering populair in Nederland. Dat geldt ook voor de naar Volvo-maatstaven compacte V40. Van 1996 tot 2004 bestond dit type als een kleine stationcar, die je inmiddels voor een relatief lage prijs kunt kopen. In z’n meest recente gedaante is de V40 echter een vijfdeurs model in de klasse van de Audi A3, de BMW 1-Serie en de Mercedes-Benz A-klasse.
Net na zijn introductie stond de Volvo V40 steevast hoog in de verkoopstatistieken in Nederland. Vooral de versie met de lichtste dieselmotor (de D2) was in 2013 en 2014 erg populair omdat die variant bij zakelijk gebruik in aanmerking kwam voor lagere bijtelling. Op de tweedehands markt vind je dus relatief veel D2’s. Deze motoren zijn niet heel krachtig, maar vallen in de praktijk inderdaad wel op door hun lage verbruik. Grote technische problemen kent de V40 niet, afgezien van wat elektronica- en sensorstoringen. Zo komt het voor dat exemplaren niet meer willen starten of juist plotseling uitvallen. Vaak is dit simpel en voordelig te verhelpen.
Door de jaren heen is de Volvo V40 (die zijn bodemplaat deelt met de Ford Focus) met veel verschillende motoren leverbaar geweest. Bij exemplaren van de eerste bouwjaren kom je nog wel eens een T5 tegen, dat is de sterkste benzinemotor met vijf cilinders en een turbo. Die heeft veel karakter en vermogen, maar is ook bovengemiddeld dorstig. De laatste jaren leverde Volvo kleinere diesel- en benzinemotoren met een gunstiger verbruik, waarbij bovengemiddeld vaak een (plezier schakelende) automaat aanwezig is. In 2018 verving het merk de kenmerkende vijfcilinder dieselmotor bijvoorbeeld voor een exemplaar met vier cilinders. In 2016 kreeg de V40 een kleine opfrisbeurt: met name de neus ziet er sindsdien iets anders uit dankzij nieuwe koplampen en een aangepaste grille.
Sinds 2013 levert Volvo de V40 ook als extra stoer uitgedoste Cross Country. Deze uitvoeringen zijn te herkennen aan de iets grotere bodemvrijheid (de ‘CC’ staat op een iets verhoogd onderstel), aan beschermdelen op de voor- en achterbumper en aan praktische rails op het dak. De zitpositie in deze versie is iets hoger, maar het gaat te ver om de Cross Country een ‘echte’ terreinwagen of SUV te noemen. Hij heeft bijvoorbeeld niet altijd vierwielaandrijving, dus het gaat in dit geval vooral om de looks. Op dit vlak scoren beide V40’s trouwens nog altijd goed: de vormgeving van de buitenkant is tijdloos, net als de sfeer en uitstraling van het interieur. Ook de vroegere versies hebben al een actueel ogend digitaal instrumentenpaneel, terwijl ook de rest van het interieur slim ontworpen en prettig te bedienen is. Wat ruimte op de achterbank en in de bagageruimte betreft is de V40, ook ten opzichte van zijn belangrijkste concurrenten, overigens geen winnaar.