Je kunt er niet omheen: de 1,5 meter samenleving houdt ons in de greep. Twijfel jij in deze tijden of je veilig met je auto kunt rondrijden of zelfs: kunt verkopen? Uiteraard is dit mogelijk. Maar houd er in beide gevallen rekening mee dat auto’s in wezen kleine besloten ruimtes zijn. Daarom is je auto schoonmaken en schoonhouden geen pre, maar noodzaak. Wij zetten 5 tips voor je op een rij om je auto goed schoon te houden.

1. Zorg ervoor dat je handen schoon zijn

Voordat je je auto schoonmaakt is het voor je eigen hygiëne en veiligheid belangrijk dat je je handen ontsmet. Het RIVM beveelt aan om je handen voor en na een bepaalde activiteit ten minste twintig seconden te wassen met water en zeep. Je kunt ook wegwerphandschoenen gebruiken.

2. Stofzuig je auto regelmatig

Je auto trekt stofdeeltjes aan en als je hier niets aan doet, blijven ze liggen. Stofzuig je auto daarom regelmatig, zodat je minder risico loopt op infecties. Dit is zowel veilig voor jou als je inzittenden. Zorg ervoor dat je ook de tapijten, pedalen en vloermatjes reinigt.

3. Reinig dagelijks de onderdelen van je auto die je vaak aanraakt

Je staat er misschien niet bij stil, maar het stuur, de versnellingspook, ruitenwisserhendels, deurgrepen en radioknoppen van je auto raak je vaak aan. Hierdoor zijn deze onderdelen een bron van besmetting. Zorg er daarom voor dat je deze onderdelen dagelijks schoonmaakt met een interieurreiniger of verdunde ammoniak.

Onderdelen die je in je auto wellicht minder aanraakt, maar wel belangrijk zijn om mee te nemen tijdens het schoonmaken zijn:

  1. Hoofdsteun
  2. Ruiten
  3. Hemel (plafond)

Houd al deze onderdelen dus goed schoon. Als elke autobezitter hier rekening mee houdt, dan kan iedereen veilig een auto kopen.

4. Desinfecteer de verwarming, ventilatie en airconditioning

De verwarming, ventilatie en de airconditioning circuleren lucht in de cabine van je auto. Deze kunnen virussen bevatten. Daarom is het noodzakelijk dat je het volledige systeem inclusief de luchtfilter grondig reinigt. Zorg er ook voor dat je de interieurfilter - oftewel pollenfilter - goed stofzuigt.

5. Neem extra voorzorgsmaatregelen bij ouderen en kinderen

Vervoer je vaak kinderen en/of ouderen met de auto? Neem dan extra voorzorgsmaatregelen, ook als er mensen van deze twee groepen tegelijk in je auto zitten. Kinderen zijn vaak minder voorzichtig met hygiëne en netheid. En zoals je wellicht wel weet, behoren ouderen tot een van de risicogroepen omdat ze gevoeliger zijn voor achtergebleven ziektekiemen. Met een goede en regelmatige reiniging van je auto lopen kinderen en ouderen aanzienlijk minder risico op overdracht van COVID-19. Overigens onderzoekt het RDW - Rijksdienst voor het Wegverkeer - sinds kort of chauffeurs en passagiers gescheiden van elkaar kunnen worden door plastic schermen in auto’s en busjes. Ben je in de markt om een auto te kopen, bekijk dan onze tips voor het veilig kopen van een auto.