De auto kent flink wat verschillende uitvoeringen. Er zijn auto’s met vier deuren, twee deuren, er zijn stationwagens, er zijn auto’s met een opvouwbaar dak, noem maar op. In de loop der jaren hebben verschillende autofabrikanten ervoor gekozen om deze carrosserievormen bepaalde namen te geven. En dat kan soms voor een beetje verwarring zorgen, want een uitvoering die bij de ene fabrikant een stationwagen heet, heet bij een andere fabrikant een break en weer ergens anders een variant. Dus, om het wat overzichtelijker te maken, hierbij een overzicht van de verschillende carrosserievormen en de namen die verschillende fabrikanten ervoor gebruiken.

De sedan

BMW 7 Serie BMW 7 Serie sedan

Vier deuren en een afzonderlijke kofferbak, dat is de traditionele sedan. De sedan biedt plaats aan vier volwassenen en hun bagage. De sedan heeft vaak een zakelijke uitstraling en wordt dan ook vaak in het zakelijke segment gebruikt. De sedan onderscheidt zich van een stationwagen of een hatchback, door zijn afzonderlijke kofferbak - de zogenaamde ‘kont’. Deze carrosserievorm komt meestal voor in de midden- of topklasse en kent ook nog wat luxere uitvoeringen. Deze uitvoeringen heten dan soms de limousine. Franse fabrikanten, zoals Citroën, Peugeot en Renault gebruiken ook de term berline om een sedan aan te duiden. Engelse merken nemen hun sedan een saloon.

De stationwagen

BMW 3-serie Stationwagen Automaat Rear BMW 3-serie stationwagen

De stationwagen is eigenlijk gewoon een sedan met extra ruimte; in plaats van een kont heeft de stationwagen een hoge achterkant. De stationwagen is bij uitstek geschikt voor gezinnen met kinderen, omdat deze carrosserievorm genoeg ruimte biedt voor minstens vier personen en een een flinke lading bagage. De stationwagen heeft meerdere namen en verschillende merken gebruiken verschillende termen.

 • Wagon: de naam zegt eigenlijk al genoeg, maar de term Wagon is een populaire naam om stationwagens mee aan te duiden. Merken die deze naam gebruiken zijn Ford, Mazda, Nissan, Toyota, Subaru.
 • Estate: het Engelse synoniem voor stationwagen wordt gebruikt door veel merken; Ford, Mercedes-Benz, Nissan, Renault, Rover, Saab, Skoda en Volvo.
 • Break: een term voor stationwagen die voornamelijk door Franse merken wordt gehanteerd. Citroën, Peugeot en Renault noemen hun stationwagens allemaal een Break.
 • Touring: de naam Touring wordt gebruikt door BMW en Mercedes en dus ook aan het aan Mercedes verbonden Amerikaanse merk Chrysler.
 • Tourer: bijna hetzelfde als Touring, maar toch iets anders. De merken Honda, Opel en ook Rover gebruiken Tourer.
 • Combi: Opel, Toyota en Skoda noemen hun stationwagen een Combi.

Dan zijn er nog merken die hun stationwagens op een specifieke manier aanduiden. Termen die geen enkele andere fabrikant gebruikt.

 • Audi - Avant
 • Dacia - MCV (Multi Convivial Vehicle)
 • Hyundai - Crosswagon
 • Porsche - Sport Turismo
 • Volvo - Duett en Kombi


De hatchback

Ford Fiesta Hatchback Ford Fiësta

De hatchback is een buitengewoon populaire carrosserievorm. De hatchback is te herkennen aan het feit dat de passagiers- en bagageruimte een geheel vormen. Hatchbacks onderscheiden zich zodoende van sedans, omdat een sedan een aparte kofferbakruimte heeft. Een hatchback is te vinden in een driedeurs-variant (een deur voor de bestuurder en de passagier, plus de achterklep) en een vijfdeurs-variant (vier deuren voor bestuurder en passagiers, plus de achterklep). Hatchbacks laten zich ook makkelijker inparkeren, omdat ze een rechte achterkant hebben. Dit alles maakt de hatchback tot een prima stadsauto en hij wordt dan ook vaak als zodanig gebruikt. Veel automodellen hebben een hatchback-variant, maar slechts weinig fabrikanten gebruiken hier een speciale naam voor. De belangrijkste onderscheidingen binnen de hatchbacks zijn:

 • De fastback: een fastback heeft een schuinere achterklep en dus een sportiever voorkomen. De passagiers- en bagageruimte bestaan nog altijd uit een geheel, maar met een aflopende achterklep heeft de auto een ander uiterlijk dan een meer conventionele hatchback. Voorbeelden van de fastback zijn: Tesla Model 3, Peugeot 508, Porsche Panamera, Ford Mondeo.
 • De sportback: de sportback is feitelijk een fastback, maar de term wordt gebruikt door Audi. de Audi A5 en A7 zijn voorbeelden sportbacks. Ook zij hebben een schuine achterklep en voldoen aan alle verdere eisen voor een hatchback.
 • De liftback: ook de term ‘liftback’ is een synoniem voor fastback of sportback.


De SUV

SEAT Ateca SUV Handgeschakeld Rear Seat Ateca

SUV staat voor Sports Utility Vehicle en is een populaire carrosserievorm. SUV’s kenmerken zich door hun hoge zit en de grote hoeveelheid ruimte die ze bieden aan de passagiers en hun bagage. SUV’s staan hoog op hun wielen en beschikken vaak over vierwielaandrijving. De populariteit van de SUV is sinds de eeuwwisseling enorm gestegen, waardoor veel fabrikanten een dergelijk model in hun assortiment hebben. SUV’s stammen in de oorsprong af van de terreinwagens van Jeep en Land Rover, maar lang niet alle modellen zijn ook daadwerkelijk geschikt voor het ruigere terreinwerk. Om dit veilig te kunnen doen, heeft de auto in ieder geval vierwielaandrijving en voldoende bodembescherming nodig.

 • De Crossover: de Crossover is een auto die alle uiterlijke kenmerken heeft van een SUV, maar op technisch gebied meer gemeen hebben met een hatchback. Crossovers staan ook hoog op de wielen, bieden dezelfde ruimte als conventionele hatchbacks, maar hebben niet de kwaliteiten om op ruig terrein gebruikt te worden. Bekende Crossovers zijn: Renault Captur, Nissan Qashqai, Volkswagen T-Cross, Tesla Model X.
 • De terreinwagen is zoals gezegd eigenlijk de oervader van de SUV en is gebouwd voor een duidelijk doel: off road gaan. Door de modder of sneeuw ploegen, over rotsen rijden, dat soort werk. Deze auto’s bieden eveneens veel ruimte en staan, net als de SUV’s, hoog op de wielen. Bekende terreinwagens zijn de Land Rover Discovery en de Jeep Grand Cherokee.


De MPV

Renault Espace Renault Espace

De Multi Purpose Vehicle (MPV) is een ware gezinsauto. De MPV is langer en hoger dan een stationwagen en biedt dus meer ruimte aan de inzittenden en hun bagage. Ook de instap is hoger, wat onder andere prettig is als je een kindje in een stoeltje moet vastzetten; bukken is bij een MPV amper nodig. De MPV is bijzonder populair en is dan ook bij menig autofabrikant te verkrijgen. Dankzij de grote vraag naar deze auto’s, zijn er verschillende takken ontstaan binnen het MPV-genre.

 • Compact MPV: heeft de kenmerken van een gewone MPV, maar is - zoals de naam al doet vermoeden - een stukje kleiner. Bekende voorbeelden hiervan zijn Renault Scenic, Volkswagen Touran, Citroën C4 Picasso, Mercedes-Benz B-klasse.
 • De Mini MPV: is weer een stapje kleiner kleiner dan de Compact MVP. Deze auto’s bieden nog altijd de hoge instap en het gemak van de MPV en zijn uitstekend te gebruiken als stadsauto. Bekende modellen zijn: De Ford B-Max, Opel Meriva en de Fiat 500L.


De coupé

Jaguar F-type Coupé Jaguar F-Type

Een coupé is een sportieve auto, die vaak ook de nodige luxe uitstraalt. Het gros van de coupés heeft twee deuren en een vloeiend aflopende daklijn. Dit model zit over het algemeen ook wat lager bij de grond dan wat meer conventionele carrosserievormen en is wat minder praktisch dan een sedan of een hatchback. Niet zelden heeft een coupé slechts twee stoelen en is de bagageruimte erg beperkt. De coupé heeft, zoals gezegd, een sportief voorkomen en dit is vaak ook te merken onder de motorkap; coupés hebben meestal een krachtige motor, waardoor de auto ook een stuk sportiever rijdt. Voor de term coupé hebben sommige fabrikanten een ander woord in gebruik:

 • Berlinetta: de term ‘berlinetta’ wordt vaak gebruikt door Italiaanse fabrikanten, zoals Fiat, Ferrari en Alfa Romeo. Een berlinetta is meestal een tweezitter, maar ze bestaan ook met vier stoelen, al hoeven de passagiers achterin niet te rekenen op heel veel hoofdruimte.
 • Coach: deze term is eigenlijk niet meer in gebruik, maar betreft een auto met twee deuren en een aparte kofferbak. Met name Opel, Ford en Volkswagen hebben in het verleden enkele modellen gehad die de benaming ‘coach’ meekregen.
 • Combi coupé: een term die gebruikt werd door Saab om de modellen aan te duiden die tegenwoordig doorgaan als liftback; een vierzits auto met een aflopende daklijn.
 • Gran coupé: BMW heeft enkele modellen in het segment die ze een Grand coupé noemen. Dit zijn vierdeurs auto’s met een aflopende daklijn.


De cabriolet

Mazda MX-5 Cabrio Mazda MX-5 Cabrio

Met een cabriolet wordt een auto bedoeld waarvan het dak naar beneden geklapt kan worden. De cabriolet is verkrijgbaar als twee- en vierzits en er bestaat de mogelijkheid om uit een stoffen kap te kiezen, of uit een hardtop. Een hardtop is een dak met een automatisch systeem, dat zich via een druk op de knop opvouwt in het achteronder. De term ‘cabriolet’ is verreweg de meest gangbare manier om deze auto’s te benoemen, maar er zijn er nog een paar.

 • Convertible: open auto’s uit de Verenigde Staten heten vaak een convertible. Het woord is eigenlijk gewoon de Engelse vertaling voor cabriolet.
 • Spider: de term ‘spider’, ook wel geschreven als ‘spyder’ wordt vaak gebruikt voor de meer exclusieve modellen. Bij een spider ligt de nadruk op de sportiviteit en dit model heeft eigenlijk altijd slechts twee stoelen. Merken als Lamborghini, Ferrari, Porsche en Alfa Romeo hanteren voor hun cabrio’s de naam spider.
 • Roadster: is hetzelfde als een spider; een sportief, tweezits model met een opvouwbaar dak. De Mazda MX5 is een bekende roadster, net als de Honda S2000 en de BMW’s Z3 en Z4.
 • Speedster: ook een speedster kan geplaatst worden onder de categorie ‘spider’.
 • CC: de afkorting CC staat voor coupé Cabriolet en wordt gebruikt door de Franse merken Renault en Peugeot. Deze cabrio’s hebben een volautomatisch systeem in een hard dak en kunnen dus zijn eigenlijk een coupé en een cabriolet in een.
 • Targa: een targa is een bijzondere cabriolet en wordt voornamelijk gebruikt door Porsche. Bij een targa kan een kleiner deel van het dak afgenomen worden; het deel tussen de voorruit en de rollbar (een soort ‘balk’ die over de auto heen loopt en bescherming biedt in het geval van een koprol) is afneemaar.
 • Barchetta: Italiaans voor ‘klein bootje’ en dus gebruikt door sommige Italiaanse merken, waarvan Fiat de bekendste is.