Het ontging je vast niet dat in een mum van tijd het ‘Wannacry’-virus meer dan 200.000 computers infecteerde. We weten nu allemaal dat je met een goede virusscanner, een up-to-date besturingssysteem en een flinke dosis wantrouwen al een heel eind komt om jezelf te beschermen tegen virussen en malware. Wij vroegen ons af, kunnen hackers ook zelfrijdende auto’s aanvallen? We zochten het uit!

Lekker niksen in de file
Zelfrijdende auto’s; we verwachten dat ze ons leven een stuk makkelijker maken. Filerijden wordt een pak leuker als je die tijd gebruikt om nog een aflevering van je favoriete serie mee te pikken, je mails te checken of een boek te lezen. Het is ook goed voor de verkeersveiligheid; onvoorspelbare menselijke bestuurders maken plaats voor voorspelbare en berekende computers. Echter groeit wel ons besef dat een computersysteem altijd kwetsbaar blijft tegen aanvallen van buitenaf.
Zelfrijdende auto: basisbenodigdheden
Wat heeft een zelfrijdende auto nodig om autonoom te rijden? Allereerst een systeem dat de auto laat rijden, een soort automatische piloot dus. Denk hierbij aan sensoren, camera’s en een radar. Maar de auto heeft ook data nodig om autonoom te rijden, voorbeeld hiervan zijn volledig up-to-date kaarten.
Waar zit nu het gevaar?
Alle technologie die men gebruikt om de auto autonoom te laten rijden, kan ook misbruikt worden door hackers. In 2013 toonden de Amerikanen Charlie Miller en Chris Valasek reeds aan dat je vanop een afstand een auto kunt hacken en tot stilstand kan brengen, midden op de snelweg. Bij hun experimenten ‘misbruikten’ Miller en Valasak de aanwezige automatische systemen van de auto. De zelfrijdende auto zit bomvol automatische systemen; dus zeker een reden voor de fabrikanten om hier serieus naar te kijken. Voor elk computersysteem kan men een virus of Trojaans paard schrijven, dus ook voor de computersystemen in zelfrijdende auto’s.
Mogelijke oplossingen
Om de securityproblemen bij de zelfrijdende auto’s aan te pakken, moet men op zoek gaan naar methodes om misbruik tegen te gaan. Zo introduceerde Tesla al ‘code signing. Alle nieuwe code voor de Tesla wordt digitaal ondertekend met een cryptografische code die alleen Tesla bezit. En zowel Miller en Valasek ontwierpen beiden een detectiesysteem dat bestuurders waarschuwt wanneer er wat mis is met het systeem. Deze week nog liet Blackberry weten dat ze samenwerken met ten minste twee autofabrikanten aan de ontwikkeling van beveiligingssoftware voor auto’s. Deze software scant auto’s vanop een afstand op virussen en malware en de bestuurder krijgt een signaal om de auto aan de kant te zetten bij potentieel gevaar.
Toekomst
Is er reden tot paniek? Zeker niet, er zijn nog geen incidenten bekend waarbij een auto werd gehackt en alle fabrikanten begrijpen de uitdagingen die de zelfrijdende auto’s met zich meebrengen. Ook de Europese unie begrijpt dat veiligheid en betrouwbaarheid van zelfrijdende auto’s essentieel zijn voor het succes. Zij starten met het SAFERtec project waarbij grote spelers uit de branche - zoals TomTom en Centro Richerche Fiat - zich buigen over het veiligheidsvraagstuk.

Zo kunnen wij in de toekomst, met een gerust hart, in onze zelfrijdende auto toch de krant lezen!