Je moet er bijna een universitaire studie op nahouden wil je in het huidige modellengamma de auto vinden die bij jou past. Wordt het een SUV, een MPV of toch iets dat er meer tussenin ligt? Choose your ride!

choose-ride_suv-bew258x150.jpgSUV - Allereerst is het zaak de verschillende types te kunnen onderscheiden. Een SUV, of Sports Utility Vehicle, is een auto met een hoog laadvermogen en de mogelijkheid om veel passagiers te vervoeren. De nadruk ligt op het rijden op de openbare weg, maar de meeste SUV’s zijn uitgerust met bijvoorbeeld vierwielaandrijving, zodat ook off-roadrijden mogelijk is. Dit is jouw auto als je houdt van een hoge zit, een luxe uitstraling en een king of the road-rijervaring. Dat ‘ie off-road kan is leuk, maar in de praktijk zal je die optie amper gebruiken.

choose-ride_mpv-bew258x150.jpgMPV - MPV staat voor Multi Purpose Vehicle en is, zoals de naam al doet vermoeden, multi-inzetbaar. Denk: het vervoeren van maximaal zeven personen, een flink aantal liters bagageruimte en meestal voorzien van de bodemplaat van een ‘gewone’ personenauto. Dat houdt in dat je er geen weilanden mee kunt omploegen, maar dat je ‘m wel perfect kunt inzetten als voetbalmoederauto. MPV’s heb je in verschillende ordes van grootte, van mini tot fullsize. De keuze ligt aan het aantal personen dat je wilt kunnen vervoeren.

choose-ride_crossover-bew258x150.jpgCross-Over - Voor de twijfelaars onder ons is er de Cross-Over. Een tussenmaatje dat je tussen de MPV en SUV kunt plaatsen. Net als bij een SUV staat hij hoger op zijn poten. Dit geeft ‘m een sportief voorkomen en maakt rijden over onverhard terrein mogelijk. In sommige gevallen is vierwielaandrijving een optie, maar ook het esthetische aspect kan voor fabrikanten reden genoeg zijn om er eentje aan te bieden. De reden: Cross-Overs zien er in de meeste gevallen heel prettig uit.

Conclusie

Vind je een MPV te burgerlijk en een volbloed SUV te ruim, dan is de Cross-Over de way to go. Ga je liever voor luxe en ruime bodemvrijheid, dan is de SUV de auto die bij je past. Vind je bagageruimte en vervoeren van veel mensen wenselijk en belangrijk? Dan is er maar één juiste keuze: de MPV.