De toekomst is bijna.

Als stadautomerk van het Duitse Mercedes-Benz is het geen wonder dat Smart de ambitie had om enkel nog volledig elektrische wagens aan te bieden in zijn modellengamma. Langzaam maar zeker begint Smart nu te veranderen in volwaardig EV-merk. Deze week laat het merk weten dat ze in Nederland vanaf 2019 enkel nog volledig elektrische auto’s aan zullen bieden.

De aankondiging is enigszins verrassend, aangezien Smart vrij recentelijk nog liet weten dat het vanaf 2020 in heel Europa alleen nog EV-modellen aan zal bieden. Nederland is nu dus in zekere zin een voorloper op de plannen, want wij zijn een jaar eerder aan de beurt.

Dit wil niet zeggen dat wij de dans openen. Integendeel, Smart biedt in de Verenigde Staten bijvoorbeeld al sinds vorig jaar enkel volledig elektrische auto’s aan. Deze auto’s, die eveneens tot de Daimler EQ-lijn behoren, komen later ook in ons land terecht. Hoewel er nog enig verschil zitten tussen het ontwerp van de modellen, is de aandrijflijn bij iedere auto voorlopig nog hetzelfde. De wagens hebben een ongeveer 80 pk sterke elektromotor die verbonden is aan een 17,6 kWh accupakket. Hiermee hebben de wagens een rijbereik van ongeveer 150 kilometer.