Voor het eerst sinds 2016 stegen de premies voor de WA-autoverzekering een stuk minder hard dan in andere jaren. Dit blijkt uit onderzoek van Independer. Hiervoor zijn tienduizenden vergelijkingen geanalyseerd. De gemiddelde stijging is 5%. Vorig jaar was dit 13%. Alleen de groep 18- tot 24 jarigen profiteert hier niet van. Voor hen is de gemiddelde jaarpremie voor een WA-verzekering voor jongeren nu €1.358. Daarnaast is voor deze groep ook het aanbod aan verzekeringen een stuk beperkter.

Een stijging van 530 euro per jaar voor de jongeren

In 2016 betaalden jongeren nog een gemiddelde jaarpremie van 828 euro. Nu dat gemiddelde op 1358 euro ligt, betalen ze 530 euro meer. Coen de Ruiter, algemeen directeur van Independer zegt:

“Voor jongeren steeg de gemiddelde premie afgelopen jaar met 7%. Een verschil van 2% ten opzichte van het gemiddelde lijkt weinig. Maar premies voor jongeren stijgen al jarenlang sneller dan die van andere leeftijdsgroepen. Hierdoor hebben zij te maken met zeer hoge premiebedragen. Elke procentuele stijging vertaalt zich daarom al snel naar een flink bedrag in euro’s."

Vanuit het onderzoekt blijkt dat de gemiddelde WA-jaarpremie voor de autoverzekering voor de andere groepen afgelopen jaar steeg met 37 euro. Gemiddeld is dit 735 euro per jaar. Jongeren tot 24 jaar betalen nu gemiddeld dus bijna twee keer zoveel als de generaties boven hen.

Ook het aanbod van verzekeraars is beperkt

Naast de hoge premies, is er voor de groep ook een beperkt verzekeringsaanbod. Verzekeraars vinden de groep een te groot risico. Mensen boven de 25 jaar kunnen kiezen tussen 20 verschillende soorten autoverzekeringen. Bij 18- tot 24 jarigen ligt dat gemiddeld ruim 25% lager. De Ruiter: “Jongeren hebben een hoger schaderisico dan mensen die ouder zijn, zeker als zij kiezen voor snellere of zwaardere auto’s. Sommige verzekeraars ondervangen dit door hogere premies te vragen. Anderen kiezen ervoor om jongeren überhaupt geen verzekering aan te bieden."

Premies soms duurder dan tweedehandsauto

“De hoge premies zorgen voor een bizarre situatie”, zegt De Ruiter. “Stel je bent 19 jaar, je houdt van een pittige auto en koopt een wat oudere Volkswagen GTI. Dan kun je die voor zo’n 1.800 euro wel vinden. Maar de verzekering voor die auto kost je per jaar al gauw 2.300 euro. De verzekering is in dat geval dus duurder dan de auto zelf.” Toch kun je door autoverzekeringen te vergelijken en de beste deal te zoeken, flink besparen. De gemiddelde premie van die top 3-verzekeringen levert een besparing van 191 euro op ten opzichte van het gemiddelde van alle autoverzekeringen in de markt.