We herinneren ons allemaal nog het dieselgate schandaal wat in september 2015 aan het licht kwam. In de schaduw van dieselgate bleef een ander schandaal echter grotendeels onopgemerkt: de exploderende Takata airbagontstekers.

Safety recall
In het Nederlands hebben wij het over terugroepacties, maar de Engelse benaming ‘safety recall’ dekt in dit geval de lading een stuk beter. De Takata airbagontstekers bevatten namelijk een chemische samenstelling die bij een langdurige blootstelling aan warmte tot een explosie van de ontsteker kunnen leiden. Hierdoor komen metaalsplinters vrij die de bestuurder en passagiers kunnen raken.
Wereldwijde impact
Wereldwijd heeft de exploderende ontsteker reeds tot 16 doden geleid, met name in de Verenigde Staten van Amerika. Reden genoeg voor alle fabrikanten om massaal hun voertuigen te laten controleren (en aanpassen) door hun dealers. Volgens de meest recente berichten zit er nu wereldwijd op 7 miljoen voertuigen een terugroepactie; de grootste wereldwijde terugroepactie ooit!

Negentien verschillende automerken hebben te kampen met dit probleem - de Takata airbags zitten in auto’s van zowat alle autofabrikanten. Vooral Toyota wordt, als grote afnemer van Takata, zwaar getroffen. Wereldwijd worden er zo’n 2.9 miljoen Toyota’s teruggeroepen naar de dealer. In Nederland gaat het over 6.724 voertuigen: de Auris, Yaris en Corolla uit 2002, 2003 en 2009.

Rechtzaak
In februari werd bekend, dat Takata na een jarenlange rechtzaak in de VS akkoord is gegaan met een boete van één miljard dollar. Drie Takata-medewerkers worden aangeklaagd wegens fraude. Om deze reuzeclaim te kunnen betalen is Takata op zoek naar een kapitaalkrachtige koper.
Controleer je auto
Ook in Nederland rijden er dus auto’s rond die even langs de dealer moeten voor een aanpassing van de airbag. Iedere eigenaar van een ‘getroffen’ auto is per brief op de hoogte gebracht, maar ook via RDW.nl kan je controleren of jouw auto nog een openstaande terugroepactie heeft. Voer je kenteken in op RDW en bekijk de terugroepacties.
CARFAX voertuighistorierapport
Op AutoTrack.nl kan je bij alle auto’s een gratis CARFAX Voertuighistorierapport bekijken. Op dit rapport staat aangegeven of een occasion nog een openstaande terugroepactie heeft.