De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft vastgesteld dat de Volkswagen Groep consumenten heeft misleid.

Het gaat hier om de verkoop van dieselauto’s met type EA 189-motor; het zogenaamde Diselgate. Volgens de Duitse autofabrikanten waren deze motoren milieuvriendelijk, terwijl de resultaten van de emissietests met behulp van verboden software waren gemanipuleerd. Omdat de ACM oneerlijke handelspraktijken heeft vastgesteld legt de organisatie aan Volkswagen een boete van 450.000 euro op. Dit is de maximale boete die de ACM in dit geval kan opleggen.

De ACM komt met deze actie nadat het in opdracht van de Consumentenbond een onderzoek heeft ingesteld naar Volkswagen. Er werd gekeken of de automaker consumenten zou hebben misleid. Uit het onderzoek werd geconcludeerd dat Volkswagen tussen 2009 en 2015 consumenten heeft misleid als het gaat om de EA 189-motor. Deze motor is te vinden in auto’s van de merken Volkswagen, Audi, Skoda en Seat.

"Consumenten hebben recht op betrouwbare informatie.”, aldus Cateautje Hijmans van den Bergh van de ACM. Met deze boete wil de organisatie een duidelijk signaal afgeven.