De kou hangt in de lucht. De kachel gaat aan en we maken het onszelf zo comfortabel mogelijk. In huis, maar (als het kan) ook in de auto. Hoe kom je met minder klapperende tanden en knikkende knieën de winter door? We hebben de beste auto-accessoires en opties voor de winter voor je op een rijtje gezet. Lees wat jij kunt doen om deze winter comfortabeler en veiliger te maken.

Anti-vries voorruitbeschermer
Waarom krabben als je het voor een paar euro kunt voorkomen? Met een speciale beschermdeken voor je voorruit zorg je dat er geen ijs op komt te liggen. Scheelt weer een aantal minuten in de vrieskou elke ochtend.

IJskrabber met handschoen
Moet je toch krabben? Doe dat dan met de krabber met geïntegreerde handschoen. Scheelt weer een koude hand (of een handschoen aantrekken). Hij kost ongeveer hetzelfde als een krabber zonder handschoen, dus voor de prijs hoef je het zeker niet te laten.

Airconditioning
Airconditioning, dat is toch om je auto te koelen? Deels, ja. Airco heeft ook als eigenschap dat het vocht aan de lucht onttrekt. Irritante condens op je ramen is daarmee een stuk sneller weggetrokken dan wanneer je gewoon de kachel laat blazen. Nieuwe auto’s zonder airconditioning zijn schaars. Wat oudere auto’s moeten het soms nog zonder dit winteraccessoire doen.

Stoelverwarming
Al voordat je kachel, airconditioning of climate control je interieur heeft verwarmd, is je stoel al lekker opgewarmd. De eerste (paar) keer kan het wat vreemd aanvoelen. Als je er echter eenmaal aan gewend bent, wil je nooit meer zonder – zeker als je leren bekleding hebt.

Standkachel
Waarom de eerste kilometers verkleumen achter het stuur als je al in een compleet voorverwarmde auto kunt stappen? De standkachel zorgt dat je auto aangenaam warm en klaar voor de start is – nog voordat je erin zit. Al dit comfort heeft wel een prijs als je het achteraf inbouwt: bij €1.500 begint het pas. Zowel tweedehands als nieuwe auto’s met dit ultieme winteraccessoire aan boord zijn er daarom weinig. Als je er eentje vindt, heb je dus geluk.

Stuurwielverwarming
Een echte rijzende ster in autoland die absoluut aan te raden is, is stuurwielverwarming. Langzaam beginnen automakers te snappen dat we graag onze rit beginnen met warme handjes. Met een druk op de knop wordt de stuurwielrand verwarmd, waardoor je niet meer ’s winters zo’n ijskoude (nep)leren hoepel in je hand hebt. Er zijn mensen die beweren dat een verwarmd stuurwiel zelfs fijner is dan een verwarmde stoel!

Winterbanden
Nu je er prinsheerlijk bij zit op je warme stoel met een warm stuurwiel in je handen en een voorverwarmd, condensvrij interieur, moet je veilig wegrijden. Dat doe je uiteraard met een set winterbanden om je velgen. Zorg dat ze minimaal 4 millimeter profiel en een sneeuwvlok-icoontje op de wang hebben. Dan mag je namelijk vrijwel alle landen met winterbandenplicht in (zie het volledige overzicht in ons advies over winterbanden).

Verwarmde spiegels
Steeds meer occasions hebben standaard spiegelverwarming aan boord. Het principe is hetzelfde als achterruitverwarming, alleen dan in je spiegels. Condens en zelfs ijs verdwijnen (bijna letterlijk) als sneeuw voor de zon wanneer je de verwarming van je spiegels aanzet. Zo zie je weer wat er schuin achter je gebeurt.

Vierwielaandrijving
Voor de beste tractie heb je, naast een set winterbanden met voldoende profiel, vierwielaandrijving. Doordat alle vier de wielen aangedreven worden, is er bijna altijd wel een wiel dat succesvol de aandrijvingskrachten kan overbrengen op de weg. Daardoor kun je makkelijker wegrijden en koers houden onder winterse omstandigheden. Het maakt de auto echter niet fool proof. Je kunt er niet harder mee door bochten en bij het remmen biedt het geen enkel voordeel, dus je moet blijven opletten!

ABS
Niet eens een wannahave, maar een must have. Je vindt geen nieuwe auto meer zonder ABS en ook tweedehands auto’s die dit niet hebben, zijn een uitstervend ras. ABS (Anti Blokkeer Systeem) voorkomt dat je wielen blokkeren en doorslippen wanneer je vol remt. Zo houd je meer grip en controle tijdens het remmen en wordt je remweg aanzienlijk korter.