Een gezonde automotor hoort niet oververhit te raken, behalve misschien als je bij een hittegolf zwaarbeladen in een te hoge versnelling een steile helling opkruipt. Je bemerkt plotseling vermogensverlies, doordat de auto langzamer gaat rijden zonder dat de helling steiler wordt. Of de naald van de koelvloeistoftemperatuur gaat richting het rode gedeelte.

Dreigt je motor aan de kook te raken? Volg dan de volgende stappen.

Stap 1. Stop zo snel mogelijk aan de kant van de weg en zet de motor af. Schakel bij moderne auto’s eventueel de contactsleutel in de accessoirestand. Dan kan de elektrische waterpomp helpen met het afkoelen van de motor.

Stap 2. Neem een kwartiertje rust. Je kunt de motorkap opendoen, maar dat is niet noodzakelijk. Blijf hoe dan ook van de vuldop af! Als je die opent, spuit er kokend water uit. Daardoor kan je ernstige brandwonden oplopen.

Stap 3. Kijk of je een plas water onder de motor ziet. Mocht dit het geval zijn, dan is koelvloeistoflekkage de oorzaak en kun je niet meer verder rijden.

Stap 4. Controleer of de wijzernaald van de koelvloeistofmeter naar ‘af’ is teruggekeerd. Pas dan kan je veilig controleren of de motor nog voldoende koelvloeistof bevat. Zo niet, vul dan bij, desnoods met gewoon water (om weg te komen).

Stap 5. Rijd na de afkoelingsperiode voorzichtig door en houd de koelvloeistoftemperatuurmeter in de gaten. Zet voor de zekerheid de verwarming vol open en schakel de ventilatie in de hoogste stand. Dan onttrek je warmte aan de motor.

Stap 6. Laat de auto zo snel mogelijk nakijken, ook als alles weer in orde lijkt te zijn.