De kans bestaat dat je komende winter met je auto weg wilt rijden, terwijl de omgeving is veranderd in een wit winter wonderland. Wij leggen hieronder in 7 stappen uit hoe je soepel en veilig door de sneeuw kunt rijden.

1. Wees op je gemak Soepel rijden is alleen mogelijk als je niet bang bent. Bange chauffeurs zijn per definitie een gevaar op de weg. Als je je niet op je gemak voelt, rijd je kennelijk te snel. Pas je snelheid aan.

2. Maak geen plotselinge stuurbewegingen Daardoor kan je auto gemakkelijk in zijwaartse richting gaan slippen. Als dit toch mocht gebeuren, laat dan je gaspedaal los. Wacht tot de voorwielen weer gaan rollen en de auto de door jou gewenste richting opgaat.

3. Geef behoedzaam gas Door plotseling gas te geven kunnen de aangedreven wielen in rijrichting doorslippen. Dan verliezen de banden hun grip op het wegdek.

4. Schakel extra rustig Schakel wat eerder op (dus bij een lager toerental) en schakel wat later terug (ook bij een lager toerental). Daarmee verklein je het risico dat de aangedreven wielen gaan glijden in plaats van rollen.

5. ABS is niet zaligmakend ABS zorgt ervoor dat de wielen tijdens het remmen niet blokkeren. Blokkerende wielen maken je remweg langer dan rollende wielen. Belangrijker is dat je dan ook niet meer kunt sturen. Dankzij ABS kun je al remmend van richting veranderen.

6. Let op je snelheid Omdat in de sneeuw alle rijhandelingen langer duren, ga je als het ware in slow-motion rijden. Pas je rijsnelheid daarop aan. Een vuistregel is om half zo snel te rijden als op een droog wegdek, mits de overige weggebruikers dat ook doen.

7. Denk aan je verlichting Zien en gezien worden is altijd van belang in het verkeer. Wanneer er een pak sneeuw ligt kan dit problematisch worden. Doe dus in ieder geval je verlichting aan, ook overdag.

Moderne auto’s hebben vaak elektronische rijhulpsystemen, die met name in de sneeuw bijzonder nuttig kunnen zijn. Dit soort systemen komt echter pas in actie als de bestuurder tekort schiet. Als je feilloos rijdt, heb je ze in principe niet nodig. Ga daarom primair uit van je eigen rijcapaciteiten.