Zowel de dagwaarde als de inruilwaarde van je auto is voor sommige mensen reden om te schrikken. Die valt namelijk nogal eens lager uit dan de waarde die je zelf voor ogen had. Maar wat is de dagwaarde en hoe wordt deze bepaald? In hoeverre verschilt deze waarde van de inruilwaarde van je auto? Hier lees je er alles over.
Wat is de dagwaarde?
‘Dagwaarde’ is een term die verzekeraars hanteren. Het is letterlijk het bedrag dat je auto op deze dag waard is. In de praktijk is het meestal het bedrag dat je auto op deze dag waard was – voordat hij gestolen werd of bij een ongeluk betrokken raakte. Aan de hand van de dagwaarde kan de verzekering onder andere bepalen of het de moeite waard is om een beschadigde auto nog te herstellen en hoeveel je terugkrijgt wanneer je auto total loss verklaard is of gestolen is (mits je hiervoor verzekerd bent).
Hoe wordt de dagwaarde bepaald?
Heel simpel gesteld is de dagwaarde van een auto de nieuwwaarde van die auto minus de afschrijving – ofwel, het bedrag dat de auto verminderd is in waarde. In werkelijkheid ligt dat wat ingewikkelder, want wie of wat bepaalt hoeveel een auto afschrijft? Dit is afhankelijk van:
- het merk en model van de auto;
- het aantal gereden kilometers;
- de staat van de auto;
- in hoeverre de auto het juiste onderhoud heeft gehad;
- eventuele accessoires die de waarde kunnen verhogen (of juist verlagen).
Naast de auto zelf, kunnen ook economische omstandigheden invloed hebben op de dagwaarde van de auto. Zo zag je dat er tijdens het chiptekort een tekort was aan nieuwe auto’s, waardoor occasions in waarde stegen. Ook zul je zien dat de dagwaarde van een auto minder snel daalt naarmate hij ouder wordt.
Is de dagwaarde hetzelfde als de vervangingswaarde en aanschafwaarde?
Naast dagwaarde hanteren verzekeraars nog twee termen die betrekking hebben op de uitkering bij total loss of diefstal: vervangingswaarde en aanschafwaarde. Welke op jouw situatie van toepassing is, hangt af van jouw verzekering. Dit zijn de verschillen van vervangingswaarde en aanschafwaarde met dagwaarde:
- Vervangingswaarde: dit is niet de waarde van jouw auto (dagwaarde), maar het bedrag dat nodig is om direct een andere, gelijkwaardige auto te kunnen kopen om jouw auto te vervangen. Meestal is dit de dagwaarde plus 10 procent, maar het kan ook een andere waarde zijn.
- Aanschafwaarde: veel verzekeraars hanteren een beleid waarbij je bij total loss of diefstal hetzelfde bedrag terugkrijgt waarvoor je de auto had gekocht. Vaak geldt dit alleen de eerste drie jaar na aankoop van een auto en uitsluitend bij aanvullende dekkingen. Vraag hiernaar bij het afsluiten van je verzekering.
Wat is inruilwaarde?
De inruilwaarde is het geld dat je voor een auto krijgt als je je auto inruilt voor een andere auto. Deze inruilwaarde is deels verbonden met de dagwaarde. Zo zal ook de verkoper die jouw auto inruilt rekening houden met het merk, het model, de leeftijd, de kilometerstand en de historie en algehele staat van de auto. Echter houdt de verkoper met nog meer zaken rekening, zoals:
- Hoe makkelijk jouw auto door te verkopen is. Dit is afhankelijk van het merk en type, maar ook van de kleur. Zo staat een gangbare auto met een felle kleur gemiddeld langer te koop dan een vergelijkbaar wit, grijs of zwart exemplaar. Ook de aanwezigheid van opties als airconditioning en een automaat helpen bij de verkoopbaarheid, terwijl opzichtige spoilers en andere opsmuk dit juist weer kunnen tegenwerken.
- De auto die je wilt aanschaffen. Het is tegenwoordig steeds gebruikelijker dat er weinig aan de verkoopprijs van een auto wordt gedaan. In plaats daarvan kan er vaak nog onderhandeld worden over de inruilwaarde van de auto. Onderaan de streep maakt het weinig uit: in beide gevallen gaat het om het uiteindelijke verschil dat je betaalt of ontvangt.
- Of de auto bekend is bij de verkoper. Niet alle verkopers laten dit meewegen, maar mocht de verkoper de auto zelf hebben onderhouden, dan kent hij de auto beter en kan hij een beter geïnformeerde keuze maken.
Wat is het verschil tussen dagwaarde en inruilwaarde?
Het verschil tussen dagwaarde en inruilwaarde werd hierboven al duidelijk. Hoewel de dagwaarde je enig inzicht kan geven in de waarde van je auto, komt die lang niet altijd overeen met de inruilwaarde. Uiteindelijk bepaalt de verkoper wat hij je wil geven. Het loont dan ook om rond te shoppen voor de beste inruilprijs, want de biedingen kunnen ver uiteenlopen.
Deze auto’s zijn relatief waardevast
Wil je na enige jaren nog een aardige dagwaarde overhouden, dan doe je er goed aan een compact model van een populair merk te kiezen. Duitse en Aziatische merken scoren door hun goede bouwkwaliteit en hoge populariteit vaak goed. Onderling kan dit echter ook verschillen. Enkele modellen die relatief weinig afschrijven, zijn: