
















Lancia Delta 1.4 M.air Gold
201389.062 km
De Lancia Delta is een relatief compacte hatchback die tussen 1979 en 2014 over drie generaties is gebouwd door het Italiaanse automerk Lancia. De Delta maakte vooral in de jaren 80 en 90 furore op het internationale toneel als rallyauto, maar was ook op de openbare wegen redelijk succesvol. Door de jaren heen veranderde de Lancia Delta van een sportieve gezinsauto met rallygenen tot een stijlvolle en ietwat excentrieke stadsauto in het luxe segment. Dit was precies in lijn met zijn naam: de Grieks letter ‘Delta’ staat namelijk voor verschil, evolutie en verandering.
Halverwege de jaren 70 gaat het niet heel goed met Lancia en dus wordt er besloten om een nieuw model te introduceren dat wel moet slagen. Na het succes van de eerste Volkswagen Golf neemt Lancia de ontwerper van deze iconische auto, Giorgetto Giugaro, in de hand om opnieuw een kaskraker te tekenen. Het resultaat wordt met open armen ontvangen door de internationale pers. Qua prestaties is de Lancia Delta aanvankelijk een vrij tamme vijfdeurs hatchback met voorwielaandrijving, maar al gauw komen er sportieve varianten op de markt. Zo komen er bijvoorbeeld Turbo- en GT-versies van de eerste generatie Delta. Na een samenwerking met Saab wordt de Delta in Scandinavië verkocht als Saab-Lancia 600. De Lancia Delta krijgt een facelift in 1982 en 1986 en wordt in 1993 vervangen door de tweede generatie. De robuust en vierwielaangedreven HF Integrale-modellen zijn met afstand de snelste uitvoeringen.
Na het succes van de eerste Lancia Delta komt het Italiaanse merk in 1993 met zijn opvolger op de proppen. Maar Lancia is niet van plan om op veilig te spelen. De tweede generatie van de Delta, ook wel de Nuova Delta genoemd, slaat een ander straatje in en is meer gericht op comfort. De nieuwe Delta is in alles verzacht: de vormen zijn minder scherp en qua prestaties ligt de focus duidelijk minder op sportiviteit. De nieuwe Lancia Delta krijgt bijvoorbeeld ook geen vierwielaandrijving, al komen er wel krachtige HF-varianten met bijna 200 pk. Daarnaast komt er naast de standaard vijfdeurs hatchback ook een driedeurs hatchback. Zes jaar en wat cosmetische aanpassingen later komt er al een einde aan de Delta. Wanneer de Lancia Delta in 2008 terugkeert, is deze weer ingrijpend veranderd. Ditmaal maakt Lancia van het model een stijlvolle, luxe en compacte auto. Wederom krijgt de Delta enkel vierwielaandrijving. Opmerkelijk is dat de derde generatie van de Lancia Delta alleen geleverd wordt met turbobenzine- en turbodieselmotoren. In 2014 verdwijnt de Delta voor goed uit het gamma van Lancia.
Het succes van de Lancia Delta is deels te danken aan de racegeschiedenis van het model. De Delta werd door het Italiaanse merk en Martini Racing ingezet in het Wereldkampioenschap Rally, alwaar deze uitkwam in de levensgevaarlijke en razendsnelle Group B-divisie. De speciale en supersnelle Lancia Delta S4 was ook beschikbaar als straatauto, welke 250 pk had en slechts 1.200 kg woog. In totaal werden er een kleine 100 stuks gebouwd van deze extreme Delta en dus zijn prijzen tegenwoordig van astronomische waarden. Het is niet ongebruikelijk dat een Delta S4 voor een miljoen euro wordt verkocht. Buiten dit model werden er ook nog andere sportieve, vierwielaangedreven versies ontwikkeld. Deze zijn te herkennen aan de ‘HF Integrale’ aanduiding.
Lancia maakte allereerst de HF Integrale 8V, daarna volgde de HF Integrale 16V, welke een opgewaardeerde motor kreeg. De HF Integrale Evoluzione werd daarna geïntroduceerd als nieuw topmodel, maar de HF Integrale Evoluzione II (ook wel Evo 2 genoemd) was het absolute slotakkoord. Ieder van de HF Integrale-modellen verscheen eveneens in het Wereldkampioenschap Rally en deze waren daar zeer succesvol. Lancia ging tussen 1986 en 1992 vier keer aan de haal met de wereldtitel en won meerdere rally’s om een iconenstatus te bezegelen. De straatversies van de HF Integrale-modellen beschikten over een motorvermogen van 185 tot 215 pk.
Een Lancia Delta is misschien niet de meest voor de hand liggende auto om te kopen, maar het is wel degelijk een interessant model om in overweging te nemen. Welke generatie je ook bekijkt, het is een auto boordevol karakter. Daarbij is de keuze riant: over drie generaties zijn er talloze motoriseringen en uitvoeringen uitgebracht van de Delta. Een eenduidig aankoopadvies is dan ook niet te geven, maar er zijn wel een aantal dingen om in het achterhoofd te houden. Wil je een Delta van de eerste generatie, dan is de kans groot dat prijzen hoger zullen liggen dan bij de nieuwere modellen. In het meest extreme geval, de Lancia Delta S4, zul je een miljoen euro moeten hebben liggen. De eerste generatie Delta is echter ook te vinden voor minder dan 30.000 euro, afhankelijk van de aanschaftijd. Let hoe dan ook op de onderhoudsgeschiedenis van de auto, roest en eventuele gerepareerde schade. De eerste Delta (1979-1993) is immers al flink op leeftijd. Nieuwere exemplaren staan al voor minder dan 5.000 euro te koop. Het aanbod is bij deze modellen wel wat kleiner.