
















Citroën CX Break 2.0 RE Familiale Restauratie object
1987272.111 km
De Citroën CX is een grote gezinsauto die van 1974 tot en met 1991 werd geproduceerd. De CX kreeg bij introductie geen makkelijke taak: de lange, sluike Citroën moest namelijk in de voetsporen treden van de iconische DS. De Citroën CX sloeg hier echter in met vlag en wimpel. Ook al is de CX tegenwoordig bij lange na niet zo beroemd als de Citroën DS, zijn er veel redenen om er een te willen kopen. De CX is bijzonder praktisch, rijdt fantastisch dankzij hydropneumatische vering en heeft een tijdloos design. Bovendien werd de CX in allerlei soorten en maten uitgebracht, waardoor de keuze riant is.
De Citroën CX kwam in 1974 op de markt als opvolger van de iconische Citroën DS en de latere Citroën SM. Om ervoor te zorgen dat de CX aan zijn voorganger kon tippen, stak Citroën enorm veel geld in de ontwikkeling van de grote auto, die fungeerde als topmodel van het merk. Als gevolg is de CX tot in detail uitgedacht en een zeer fijne auto om in te rijden, of in rondgereden te worden. De Citroën is volgestopt met allerlei luxe voorzieningen en is een fantastisch comfortabele auto. Naast de zachte stoelen en het ruime interieur is dit vooral te danken aan de hydropneumatische vering van de CX, die ervoor zorgt dat je hobbels en oneffenheden in het wegdek nauwelijks voelt. Het opvallende maar tijdloze ontwerp van de CX is erg polariserend: de een vindt het geweldig, een ander kan het gestolen worden. Hoe dan ook dient het een hoger doel: door het koetswerk van de Citroën snijdt de CX relatief eenvoudig door de lucht, wat het brandstofverbruik ten goede komt. De naam van de CX is dan ook een verwijzing naar de weerstandscoëfficiënt. Al die ontwikkeling kwam wel tegen een prijs: financieel ging het halverwege de jaren 70 niet goed meer met Citroën, waardoor het werd overgenomen door Peugeot.
De Citroën CX is een voorwielaangedreven auto die in meerdere varianten werd geleverd: zo kwam er een vierdeurs sedan, een vijfdeurs estate (‘break’, ook wel stationwagon) en een limousine uitvoering, die ook wel Prestige wordt genoemd. Bovendien was de CX als break ook verkrijgbaar met een derde zitrij, waarmee deze plaats bood aan zeven personen. Er zijn twee series van de Citroën CX. De Series I liep van 1974 tot en met 1985, terwijl de latere Series II van 1985 tot en met 1991 werd uitgebracht. Deze laatste is onder meer te herkennen aan plastic bumpers. Overigens is de CX ook in een kleiner maatje te krijgen: namelijk de Citroën BX.
Citroën bracht de CX in een aantal varianten op de markt op zo een groot publiek aan te spreken. Standaard was de CX er als vierdeurs sedan of als praktische break, welke vijf deuren en een doorlopende daklijn had om zo de bagageruimte te maximaliseren. Op basis van de break kwam later de Familiale, deze versie had een derde zitrij en beschikte over zeven stoelen. De grootste Citroën CX was de Prestige. In deze uitvoering was de CX een limousine, met achterin 25 centimeter aan extra beenruimte.
De Prestige was dan ook de ideale versie om in rondgereden worden, bijvoorbeeld als je een drukke zakenman of politicus was. De CX werd enkel geleverd met relatief zuinige viercilinder motoren, al was het aanbod daarin wel riant: klanten hadden de keuze uit meerdere benzine- of dieselmotoren, die mettertijd ook steeds vooruitstrevender en krachtiger werden. Zo kwam de Citroën CX later met een turbo diesel en volgden ook ingespoten benzinemotoren. De Citroën CX GTi was (en is) de meest sportieve versie, deze had een topsnelheid van ruim 220 km/u.
Als je interesse hebt in het kopen van een Citroën CX, is de kans groot dat je een van de beter uitgeruste varianten wil hebben. Neem bijvoorbeeld de CX Pallas uit 1982, dit was het absolute topmodel dat door Citroën werd verkocht. Bij zulke uitvoeringen is de kans op problemen ook groter, omdat er meer technische snufjes op zitten die het leven kunnen laten. Tenzij het om een zeer goed onderhouden exemplaar gaat, doe je jezelf en je portemonnee er beter aan om voor een simpele uitvoering te kiezen. Hetzelfde geldt voor roest op modellen van de Series I, bij exemplaren die voor 1985 werden verkocht, is er een grotere kans op corrosie van de panelen. Dit is bij jongere exemplaren minder het geval. Wel is de prijs van een Citroën CX nog relatief te behappen, al zul je de auto goed moeten onderhouden om deze in nette conditie te houden. Waar de DS door zijn iconische status bijna niet meer te betalen is, kun je een CX vinden voor minder dan 10.000 euro. Echter kunnen exemplaren in uitmuntende staat een veelvoud daarvan kosten.