De gevolgen van de uitbraak van het COVID-19 coronavirus zal niemand ontgaan zijn. Het dringende advies is dan ook om sociale contacten te minimaliseren voor zover dit mogelijk is. Veel winkels en bedrijven hebben als gevolg hiervan hun deuren moeten sluiten. Hierdoor kun je uiteraard niet meer alle aankopen doen die je zou willen of misschien wel moet doen. Een auto kopen is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij een uitbraak van een virus op deze schaal. Als je echter afhankelijk bent van dit vervoermiddel, wordt dit wel een voorname zorg. Er zijn immers situaties te benoemen waarbij je genoodzaakt bent om een nieuwe auto te kopen. Als je het niet kunt veroorloven om te wachten met deze aankoop heb je weinig andere keuzes. Gelukkig is het nog altijd mogelijk om deze aankoop te doen, maar is het wel verstandig om dit op een praktische manier aan te pakken.

Is het gebruik van een auto noodzakelijk voor je deze periode?

De uitbraak van het coronavirus heeft verregaande gevolgen. Vakanties worden uitgesteld, evenementen worden afgelast en veel mensen wachten met aankopen die niet direct noodzakelijk zijn. De term “noodzaak” is vanzelfsprekend voor iedereen verschillend in te vullen. Een auto kan voor iemand die woonachtig is in de stad bijvoorbeeld een luxeartikel zijn, maar voor een ander persoon die wat meer afgezonderd woont of minder goed ter been is juist een noodzakelijk gebruiksvoorwerp.

Auto kopen tijdens de uitbraak van het COVID-19 Coronavirus?

Je zou zeggen dat een auto kopen tijdens de 1,5 meter samenleving lastiger is, maar dat is niet helemaal waar. Je kunt je immers via internet uitstekend laten informeren over de auto’s die voor jou in aanmerking komen. Websites zoals AutoTrack, Gaspedaal of Autowereld bieden alle informatie om een goed vooronderzoek te doen als je op zoek bent naar een nieuwe of tweedehands auto.

Daarnaast is het nog altijd mogelijk om de auto waarin je geïnteresseerd bent te bekijken bij de verkoper. Het is hierbij uiteraard wel van belang dat de dringende adviezen van het RIVM (het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) worden opgevolgd en dat de situatie niet onderschat wordt. Deze adviezen hebben vanzelfsprekend vooral te maken met hygiëne en de omgang met elkaar. Het is dus niet verstandig om de hand te schudden met de verkopende partij en het is van groot belang dat je op 1,5 meter afstand van elkaar blijft. In de praktijk hoeft dit geen enkel probleem op te leveren. Je komt immers om de auto van dichtbij te zien en niet de verkoper. Daarbij komt dat de meeste autogarages gelukkig geen druk bezochte ruimtes zijn.

Het is goed om te beseffen dat het virus vooral kan worden overgedragen door mensen onderling en dat de kans op overdracht door materialen minder groot is. Uiteraard is het nog altijd van groot belang om iedere kans op besmetting uit te sluiten. Naast persoonlijke hygiëne is het zeer verstandig om alles wat je aanraakt aan de auto bij het maken van een eventuele proefrit eerst te (laten) desinfecteren.

Welke voorzorgsmaatregelen je ook neemt, je zult begrijpen dat het nog altijd wel verstandig om je bezoek aan de autoverkoper zo kort mogelijk te houden en eventuele vragen online te stellen. Tevens zijn veel autoverkopers zeker bereid om een film te maken van de auto waar jij interesse in hebt, zodat je op deze manier alvast een beeld kunt vormen over het vervoermiddel voordat je daadwerkelijk komt kijken. Je kunt ook ervoor kiezen om te Facetimen met de verkoper zodat hij of zij de antwoorden op jouw eventuele vragen met beelden kan onderbouwen.

Proefrit aan huis als extra service

Om een bezoek aan de showroom helemaal te kunnen vermijden maar wel de mogelijkheid te hebben om een proefrit met een auto te maken, bieden veel autobedrijven de “proefrit aan huis” service aan. Proefrit aan Huis is een initiatief van AutoTrack en kan gezien worden als een bezorgservice van een proefrit. Op het moment dat je interesse hebt in een auto en relatief in de buurt woont van het betreffende autobedrijf (maximaal 50 km), zal een medewerker van dit bedrijf met de betreffende auto naar jouw woonadres komen om de auto te laten zien en je de mogelijkheid bieden om een proefrit van maximaal 30 minuten te maken.

proefrit

Deze Proefrit aan huis service is kosteloos, uiteraard geheel vrijblijvend en zal geschieden volgens de standaardregels die het autobedrijf hanteert bij het aanbieden van proefritten. Bij het contact tussen klanten en het autobedrijf worden uiteraard de richtlijnen van het RIVM in acht genomen. Benieuwd naar Proefrit aan huis? Je kan de beschikbare auto’s voor Proefrit aan huis herkennen aan de volgende button bij de advertentie:

Proefrit aan huis

Praktische zaken bij het kopen van auto’s tijdens de corona crisis

Voor eventuele praktische zaken als het regelen van een financiering en de verzekering van de auto kun je volledig online zorg dragen met behulp van websites zoals Independer. Dit is overigens ook een site waar je veel andere praktische informatie kunt vinden over de omgang met deze corona situatie. Het op jouw naam zetten van je nieuwe auto is al helemaal geen probleem. Dit kun je al een geruime tijd online doen via de website van de RDW.