Onder autoliefhebbers spreekt niets zo tot de verbeelding als de supercar. Sportieve en extravagante looks, bizarre prestaties en een heerlijk motorgeluid doen het hart van iedere petrolhead sneller kloppen. Wie een supercar rijdt, doet dat niet met zijn verstand: praktisch zijn ze niet en goedkoop om te rijden al evenmin. Ze hebben maar één doel: een lach op het gezicht van de bestuurder en zoveel mogelijk passanten toveren. Lees hier wat je moet weten van de supercar.
Wat is een supercar?
De exacte definitie van de term ‘supercar’ is onder liefhebbers voer voor een langdurige, verhitte discussie. Over één ding is iedereen het echter eens: een supercar is nooit een muurbloempje. Hoe flamboyanter, hoe beter. Alles biedt dit type auto dan ook het liefst in overdaad: veel power, veel drama en veel uiterlijk vertoon. Een belangrijke vraag om te bepalen of een auto in deze categorie past, is: zou je er (als kind) een poster van boven je bed kunnen hangen? Is het antwoord “nee”, dan is het in ieder geval geen supercar.
Voorbeelden van supercars
Om het begrip ‘supercar’ wat meer vorm te geven, is het slim om er wat voorbeelden bij te pakken. Als we kijken naar het aanbod op AutoTrack, zien we bijvoorbeeld de volgende supercars voorbijkomen:
- Alles uit de stal van Ferrari mag je een supercar noemen.
- Voor Lamborghini geldt hetzelfde – al staat de Lamborghini Urus ter discussie.
- Soms hebben ‘gewone’ merken een supercar in het aanbod. Denk bijvoorbeeld aan de Chevrolet Corvette.
- Bij Lotus is het de vraag of het gehele aanbod zich onder dit type auto mag scharen. De klassieke Lotus Esprit mag dat in ieder geval wel.
- Let wel: dit is slechts een kleine greep uit het aanbod. Wie goed zoekt, vindt nog veel meer bijzonders tussen onze occasions.
Liever een goedkope supercar?
Zou het niet leuk zijn om een goedkope supercar te rijden? In dit verband is ‘goedkoop’ een rekbaar begrip – echte koopjes worden het nooit. Wat bovendien voordelig in aanschaf is, hoeft nog niet goedkoop in gebruik te zijn. Reken er bij de meeste supercars dan ook op, dat goedkope exemplaren je niet per se geld besparen. Dit zijn enkele voorbeelden van (relatief) goedkope supercars:
- (Chevrolet) Corvette: Twee generaties van deze Amerikaanse geweldenaar zijn verrassend betaalbaar, en dat zijn de vierde (C4) en vijfde (C5) generatie. Dat betekent, dat je Corvettes van 1993 tot 2004 kunt vinden voor aangename prijzen.
- Jaguar XKR: Is deze stijlvolle Britse coupé of cabrio een supercar? Daarover valt te twisten. Snel is hij in ieder geval, en het geluid uit de uitlaten is zo mogelijk nog mooier dan zijn uiterlijk. En dat allemaal voor een zeer redelijke prijs.
- Maserati 3200 GT: Toen deze Italiaan uitkwam, was dat een omslagpunt voor het merk met de drietand. Niet langer waren Maserati’s ingetogen auto’s zoals ze dat in de jaren tachtig en negentig waren. ‘Goedkoop’ is een ruim begrip, maar in vergelijking met een (nieuwe) Lamborghini, kost een tweedehands 3200 GT niet veel.
- Porsche 911 (type 996): Tussen 1997 en 2006 gooide Porsche de styling van de 911 over een compleet andere boeg. De meningen over deze ingrijpende uiterlijke wijzigingen waren sterk verdeeld – en dat zie je terug in de prijs. Geen Porsche 911 is zo ‘voordelig’.
Is er ook een elektrische supercar?
Elektrische supercars schieten als paddenstoelen uit de grond, zo lijkt het. Bijna wekelijks is er wel een fabrikant die belooft een elektrische supercar uit te brengen. Veelal zijn het nieuwe merken waar nog niemand van heeft gehoord. Over het algemeen verdwijnen ze net zo snel als ze in het nieuws zijn gekomen. Maar soms zijn het bestaande (of serieuze nieuwe) fabrikanten en komen deze elektrische supercars daadwerkelijk uit. Verwacht ze echter niet snel te vinden op AutoTrack. En als ze er staan, beloven hun nieuwprijzen van vaak meer dan €2 miljoen weinig goeds voor de occasionprijs.
Hybride (dus semi-elektrische) supercars op AutoTrack
De wereld mag dan niet bol staan van de elektrische supercars, er zijn wel degelijk supercars op AutoTrack te vinden met een elektromotor – maar dan in combinatie met een benzinemotor. Interesse in zo’n hybride supercar? Dit zijn je opties:
- BMW i8 - Deze snelle tweezitter vinkt met zijn uitbundige uiterlijk en lekkere (kunstmatige) sound alles af wat een supercar moet afvinken. Bekijks gegarandeerd!
- Ferrari SF90 Stradale - Je kunt er een flink huis voor kopen, maar dan krijg je ook wat. Als één van de weinige auto’s ter wereld doorbreekt deze auto de grens van 1000 pk. Je zit dus nooit verlegen om power.
- Lexus LC 500h - Onbekend maakt onbemind. Dat bewijst deze Lexus LC 500h. Deze luxe tweedeurs sportauto schrijft namelijk aardig af. Goedkoop is hij nog steeds niet, maar je krijgt behoorlijk veel auto voor je geld.
- McLaren Artura - Het Britse McLaren bouwt bijzonder goede supercars die het de gevestigde orde al jaren behoorlijk moeilijk maken. Deze Artura doet dat ook, maar dan met hybride techniek. En dat doet hij goed.
- Polestar 1 - Een supercar met Volvo-looks, wie had dat ooit gedacht? De Polestar 1 is een unieke verschijning, mede door zijn zeer gelimiteerde oplage van 1500 stuks. En bliksemsnel is hij ook. Dat alles komt met een behoorlijke prijs, maar dat hoort bij supercar rijden.
Mag het ook gewoon snel zijn?
In plaats van een elektrische supercar op AutoTrack, kun je ook kijken naar een elektrische auto die supercarprestaties biedt. Een Tesla Model S is (zeker in een snelle uitvoering) elke Ferrari en Lamborghini bij een stoplichtsprint de baas. Hetzelfde geldt voor een Porsche Taycan Turbo S en Audi e-tron GT RS. Verwacht ze echter niet voor een habbekrats op de kop te tikken. Wel kosten ze een stuk minder dan de Italiaanse supercars die moeite hebben om ze bij te houden.