Het verkopen van een auto is een zorgvuldig proces. Voorkom een slechte autoverkoop en vermijd deze drie valkuilen.

1. Verkoper is geen ‘echte’ verkoper Fraude vindt vaak via het buitenland plaats. Wees hier alert op, zeker als je mailt naar een ongebruikelijk e-mailadres. De kans dat er kwade bedoelingen zijn is groot wanneer men de auto naar het buitenland wil laten verschepen, waarbij jij vaak de eerste verzendkosten dient te betalen. Wij adviseren geen cheques te accepteren en niet mee te werken aan aanbetalingen, bankoverschrijvingen achteraf of andere onveilige betaalmethodes. Je kunt altijd het beste om contant geld vragen of een overschrijving voorafgaand aan de overdracht van de auto. Het is verstandig om al in het e-mailcontact kritisch om te gaan met potentiële kopers. Check altijd of de koper wel een echte koper is. Vraag om contactgegevens en bel de geïnteresseerde terug om de afspraak te bevestigen.

2. Geen vrijwaringsbewijs Bij de autoverkoop moet de koper het voertuig op zijn naam overschrijven. Indien dit niet gebeurt blijf jij aansprakelijk voor de voertuiggebonden verplichtingen (motorrijtuigenbelasting, verzekeringen en APK) en eventuele bekeuringen. Het vrijwaringsbewijs is het enige geaccepteerde bewijs dat jij niet meer verantwoordelijk bent voor de verplichtingen als kentekenhouder. De Belastingdienst verrekent de motorrijtuigenbelasting automatisch.

3. Kentekenpapieren te vroeg afgegeven Deel 1: de voertuiggegevens Deel 2: gegevens eigenaar Deel 3: het overschrijvingsbewijs

Geef kenteken deel 3 nooit zomaar uit handen. Je overhandigt het overschrijvingsbewijs pas op het moment dat het voertuig daadwerkelijk is overgeschreven op naam van de nieuwe eigenaar, niet direct na de autoverkoop.