Wat is mijn auto waard?

In verschillende situaties is het handig om te weten wat je auto waard is. Bijvoorbeeld als je je auto verkoopt, een andere koopt of schade rijdt. Als het gaat over de waarde van je auto zijn er verschillende begrippen, zoals: dagwaarde, cataloguswaarde, inruilwaarde, aanschafwaarde en taxatiewaarde. Wat is het verschil? En hoe bereken je de waarde van je auto?

Dagwaarde auto berekenen

Als het gaat over de dagwaarde van je auto, dan is dat de waarde van je auto op dit moment. Deze waarde wordt bepaald door de volgende factoren:

  1. Aantal gereden kilometers
  2. Leeftijd van je auto
  3. Staat van onderhoud
  4. Accessoires

Met de dagwaarde tool bereken je dit zelf gratis en gemakkelijk. Deze tool geef je een indicatie van de dagwaarde van je auto. En die is handig om te weten in de volgende situaties:

1. Je verkoopt je auto — Als je de verkoopprijs van je auto bepaalt, kan een indicatie van de dagwaarde een handig hulpmiddel zijn. Zo weet je wat je ongeveer mag vragen voor je auto.

2. Je koopt een andere auto — Als je een tweedehands auto koopt, is het goed om er zeker van te zijn dat je niet teveel betaalt. Ook hierbij geeft de dagwaarde een goede indicatie. Koop je de auto bij een dealer of garage? Dan betaal je altijd meer dan de dagwaarde. Ze willen namelijk verdienen aan de verkoop van de auto. Als je de auto koopt bij een particuliere verkoper dan betaal je vaak de dagwaarde.

3. Je rijdt schade — Als je schade rijdt met je auto, dan maken verzekeraars gebruik van de dagwaarde om te berekenen welke vergoeding zij uitkeren. Een schade-expert bepaalt dan de dagwaarde van het moment dat er nog geen schade was.

4. Je rijdt je auto total loss — Als je je auto total loss rijdt, dan kijkt de verzekeraar naar de dagwaarde (de waarde voor het ongeluk) en de restwaarde (de waarde na het ongeluk) van de auto voor het bepalen van de vergoeding die je krijgt. .

Cataloguswaarde auto berekenen

De cataloguswaarde van je auto is de nieuwprijs van je auto inclusief btw, BPM (belasting van personenauto’s en motorrijwielen) en accessoires. Cataloguswaarde wordt ook wel nieuwwaarde of catalogusprijs genoemd. Ook deze kun je gemakkelijk en gratis berekenen met een tool. In de volgende situaties wil je de cataloguswaarde van je auto weten:

1. Je autoverzekering — De cataloguswaarde van je auto is vaak een van de factoren die de verzekeraar gebruikt om de hoogte van je premie te bepalen.

2. Belasting — Wat je moet betalen aan belasting voor je auto, wordt ook bepaald aan de hand van de cataloguswaarde van je auto. Maar ook de hoogte van de bijtelling, als je een auto van de zaak hebt.

3. Je rijdt je auto total loss — Als je je auto total loss rijdt, is het fijn als je een vergelijkbare auto kan kopen. De verzekeraar kijkt hierbij ook naar de cataloguswaarde van je auto. Je auto moet wel onder de nieuwwaarderegeling vallen.

Inruilwaarde, aanschafwaarde en taxatiewaarde

Daarnaast zijn er meer begrippen die een bepaalde waarde van een auto aanduiden. Zo heb je de inruilwaarde. Dit is het bedrag dat je krijgt voor je oude auto als je deze inruilt bij een garage of dealer voor een andere auto. De prijs die op de bon staat, inclusief de fabrieksaccessoires, is de aanschafwaarde. De prijs waarvoor je de auto hebt gekocht. Handig om te weten bij het afsluiten van je autoverzekering of bij het indienen van schade bij je verzekeraar. Heb je een oldtimer, youngtimer of sportwagen? Dan is het handig om de taxatiewaarde van je auto te weten. Een taxateur kan dit rapport voor je opmaken. Bij het afsluiten van een autoverzekering wordt vaak naar dit rapport gevraagd. Maar ook als je je speciale auto gaat verkopen is het fijn voor de koper om dit rapport in te zien.