Het aandeel elektrische auto’s in de autoverkopen loopt steeds verder op. Bijna een kwart van de nieuwe auto’s die op dit moment verkocht worden, is voorzien van een elektrische aandrijving. Ben je jezelf aan het verdiepen in de opties hierin en wil je weten welke verschillende soorten elektrische auto’s zijn er? Wij zetten de “stekker modellen” voor je op een rijtje. Je zult ontdekken dat een auto met een stekker voor een deel of geheel elektrisch kan zijn.

Wat is een plug-in hybride auto?

Zoals de naam al aangeeft is een plug-in hybride auto een voertuig met twee verschillende aandrijflijnen. Een PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) beschikt over zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor. Waarmee de auto wel wat zwaarder van gewicht wordt. De elektromotor heeft een ondersteunende functie ten opzichte van de verbrandingsmotor en beschikt over een klein accupakket. In veel gevallen kan de elektromotor worden gebruikt om korte afstanden (van zo’n 50 kilometer) mee af te leggen. De motor heeft echter een relatief beperkt vermogen. Als je te veel vermogen vraagt, zal de verbrandingsmotor bijspringen. Het opladen van de accu kan aan de laadpaal maar dit kan ook tijdens het rijden gebeuren door te remmen en hierdoor energie terug te winnen.

Wat is een elektrische auto met range extender?

Een elektrische auto met range extender is een voertuig die zowel over een of meer elektromotoren beschikt als over een verbrandingsmotor. Het verschil met een PHEV is echter de functie van deze motoren. Bij een elektrische auto met range extender heeft de verbrandingsmotor géén mechanische verbinding met de wielen en zorgt uitsluitend de elektromotor voor de aandrijving. De verbrandingsmotor staat bij deze modellen in verbinding met een dynamo en zal in werking treden als de accu bijna leeg is om elektriciteit op te wekken. Desondanks is het goed om te weten hoe ver een elektrische auto nu echt komt, dus wat de actieradius is.

Hoe werkt een volledig elektrische auto?

Een volledig elektrische auto wordt volledig aangedreven door een of meerdere elektromotoren en beschikt niet over een verbrandingsmotor. De auto’s zijn voorzien van een groot accupakket. Dit pakket kan worden opgeladen bij een laadpaal. Het grote voordeel van het rijden in een elektrische auto is dat het voertuig geen directe CO2 of stikstof uitstoot heeft. Daarnaast heeft deze auto geen motorgeluid wat veel mensen als belangrijk voordeel zijn. Zoals aangeven maken steeds meer mensen de keuze voor een elektrische auto, iets wat je ook ziet in het occasion aanbod. Lees hier alles waar je rekening mee moet houden bij de aankoop van een tweedehands elektrische auto.

Blik op de toekomst: de waterstofauto

Om dit lijstje compleet te maken, is het goed om ook de waterstofauto te benoemen. Dit is immers een auto die volledig elektrisch is en waarbij de wielen dus worden aangedreven door een elektromotor. De aanwezige brandstofcel zet waterstof en zuurstof om in water en elektriciteit. Waterstof kan dan in dit geval dus worden gezien als alternatief voor een accu. Uiteraard is dit een blik op de toekomst. Ontdek hier wat op dit moment de meest populaire elektrische auto’s van Nederland zijn.