Hoeveel wegenbelasting moet je betalen?

Als je een motorvoertuig jonger dan 40 jaar bezit, dan betaal je daar wegenbelasting voor. Dit wordt ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd. Van dit geld kan de overheid de wegen onderhouden. Maar wat kost de wegenbelasting voor jouw auto?

Wegenbelasting afhankelijk van auto en waar je woont

De wegenbelasting bestaat uit twee delen: een deel dat je betaalt aan het Rijk en een deel voor de provincie waar je in woont. Dit wordt opcententarief genoemd. Dit laatste mag de provincie zelf bepalen. Uiteraard wel tot een bepaald maximum. Dat betekent dat in welke je provincie woont, invloed heeft op de hoogte van de wegenbelasting.

Ook is de hoogte van de wegenbelasting afhankelijk van het type auto waar je in rijdt. Hierin geldt: hoe zwaar je auto, hoe hoger de wegenbelasting. Er zijn wel uitzonderingen, want een dieselrijder betaalt twee keer zo veel. Rijd je in een volledig elektrische auto? Dan hoef je helemaal geen wegenbelasting te betalen. Dit geldt ook voor oldtimers ouder dan 40 jaar. Benieuwd hoe hoog wegenbelasting voor jouw auto is? Dat kun je hier berekenen.

Ga je verhuizen?

Als je gaat verhuizen naar een andere provincie, kan het dus zijn dat je op je nieuwe adres meer of minder wegenbelasting moet betalen. Je hoeft je verhuizing niet zelf door te geven aan de Belastingdienst. Als je je nieuwe adres doorgeeft aan de bevolkingsadministratie van de gemeente, wordt dit automatisch doorgegeven. De rekening ontvang je dan ook op je nieuwe adres.