Gerechtigheid.

Audi heeft deze week haar verantwoordelijkheid in het dieselschandaal van de Volkswagen Group bekend tegenover de Duitse autoriteiten, door akkoord te gaan met een fikse boete. De luxe tak van de Volkswagen Group heeft van de overheid een boete gekregen van liefst 800 miljoen euro. Hiermee sluiten ze het duistere hoofdstuk op gepaste manier af.

De boete mag misschien in de richting van een miljard euro – het bedrag dat dat Volkswagen zelf moest betalen – zijn, in werkelijkheid betalen ze slechts 5 miljoen euro aan de overheid. Dit is namelijk het bedrag waarmee de overheid Audi mag straffen voor het overtreden van de wet. Omdat een handvol miljoenen niet voldoende is om indruk te maken op de Duitse autofabrikant, moeten ze 795 miljoen euro aan winst inleveren.

Audi heeft de boete gekregen naar aanleiding van de sjoemelpraktijken omtrent verschillende V6 en V8 dieselmotoren, die het bedrijf tussen 2004 en 2018 op de markt bracht. In het specifiek praten we over de motoren met typenummers EA 288 (Verenigde Staten en Canada) en EA 189 (wereldwijd).