De afgelopen jaren is er nogal wat veranderd op het gebied van bijtelling. In 2017 gaat het systeem wéér op de schop. De belangrijkste zaken die je moet weten:

  1. Wat ís bijtelling eigenlijk? Als jij van je baas een leaseauto cadeau ‘krijgt’, vindt de overheid dat je daar belasting over moet betalen. Het is dus eigenlijk een soort van loonbelasting.
  2. Hoe hoog is die bijtelling dan? Vanaf 2016 is dit voor bijna alle auto’s 21 of 25 procent, behalve hybride en elektrische auto’s die in de schaal van 4 of 15 procent vallen.
  3. Dus wat betaal ik dan per jaar? Dat bereken je door het percentage van de bijtelling te vermenigvuldigen met de cataloguswaarde van de auto en daar je eigen bijdrage af te trekken.
  4. Hoe weet ik hoe hoog mijn eigen bijdrage is? De hoogte van je eigen bijdrage is afhankelijk van de afspraken die je maakt met je werkgever. Het kan ook zijn dat er geen eigen bijdrage wordt gerekend.
  5. Wat verandert er in 2017? Volledig elektrische auto’s krijgen tot 2019 een bijtelling van 4 procent. Alle andere auto’s gaan tussen 2017 en 2020 naar 22 procent.