Krankzinnig is het enige toepasselijke woord.

Aston Martin heeft vandaag wederom een tipje van de sluier opgelicht van zijn grootste project in de tijden. De Valkyrie, een hypercar die een soort straatlegale variant op een Formule 1 auto moet worden, krijgt een vreselijk krachtige V12 van Cosworth en daarover vertellen de Britten vandaag het een en ander.

Allereerst is daar het vermogen van de 6,5-liter V12. Volgens de sportwagenfabrikant produceert de atmosferische(!) twaalfcilinder liefst 1.000 bhp, ofwel 1.014 pk. Door het uitblijven van turbo’s ligt het koppel aanzienlijk lager dan gebruikelijk, maar met 740 Nm heeft de auto zeker niets te klagen. Het maximum toerental ligt op 11.000 rpm, maar het maximum vermogen wordt net daarvoor bereikt op 10.500 rpm. Hoe snel de Valkyrie hiervan wordt is vooralsnog niet duidelijk, maar het maakt de auto meer dan potent.

cosworth-v12

Het helpt overigens enorm dat Cosworth het gewicht van de twaalfcilinder flink heeft weten te drukken. Alles bij elkaar weegt de V12 206 kg. Echter, omdat de elektrische systemen niet worden meegerekend, zal het bij elkaar iets meer zijn. Aan de andere kant: die brengen op hun beurt ook weer vermogen met zich mee, dus alles is daarmee niet verloren.