Er zijn weer drie auto’s uitverkoren.

Ieder jaar presenteert het in Brussel gevestigde EuroNCAP een lijst met auto’s die dat jaar als beste door zijn tests zijn gekomen. Hoewel er in 2018 beduidend minder auto’s aan de tand zijn gevoeld dan in 2017, heeft EuroNCAP alsnog een aardige lijst op weten te stellen.

De tests die EuroNCAP zijn strenger dan ooit, want sindskort heeft het instituut besloten nauw te gaan letten op de veiligheid van andere verkeersdeelnemers, en dan met name de meest kwetsbare. Zo worden de hulpsystemen van auto’s bijvoorbeeld onderworpen aan een reeks situaties, waarin voetgangers en fietsers vermeden moeten worden. Dit naast de gebruikelijke tests die het instituut normaliter uitvoert.

Enfin, aan de hand van deze tests kan EuroNCAP besluiten welke auto’s nu precies het veiligste zijn geweest. In de categorie kleine gezinsauto is het de Mercedes A-Klasse die glorieus wint. In de categorie grote gezinsauto is het juist de Lexus ES. Bij de off-roaders is het verrassend genoeg de op waterstof lopende Hyundai NEXO die de concurrentie overtreft.