Elektrisch aangedreven taxi’s bestaan al meer dan een eeuw. Toch zijn ze in al die tijd nooit tot de Nederlandse taximarkt doorgedrongen. Hier komt verandering in: vanaf 2018 komen de eerste elektrische taxi’s naar Amsterdam! Perfect in lijn met de wens van de gemeente, om vanaf 2025 alleen nog uitstootloze auto’s binnen de gemeentegrenzen toe te laten.

Londen als voorloper

Een elektrische taxi is dus niet nieuw. In Londen rijden ze al rond sinds het moment dat de London Electrical Cab Company werd opgericht. Dat was in 1897, nu dus zo'n 120 jaar geleden. Tegenwoordig rijden in Londen taxi’s rond van taxibouwer London Taxi Company, LTC. Sinds de overname door het Chinese automerk Geely is er enorm geïnvesteerd in een volledig elektrisch productaanbod. De ambities gaan zelfs zo ver dat LTC haar gebied wil gaan uitbreiden naar andere steden in Europa.

Serie-hybride taxi’s

Niemand wil graag met een lege accu stil komen te staan. Om de chauffeurs niet nodeloos zenuwachtig te maken is er vóór de elektromotor een anderhalf liter metende benzinemotor gemonteerd, die uitsluitend is bedoeld om leeggereden accu's onderweg weer op te laden. De motoren staan in serie, dus er is geen directe verbinding tussen de benzinemotor en de aangedreven wielen. De auto kan dus niet 'gewoon' op benzine rijden.

Launch: einde 2017

LTC heeft beloofd, dat het een netwerk van dealers en onderhoudsspecialisten zal aanleggen in elke stad waar massaal gebruik zal worden gemaakt van LTC-taxi's. De officiële presentatie is gepland in december 2017.