Dat moet anders.

Het besef is inmiddels waarschijnlijk verdwenen, maar banden zijn nog altijd één van de belangrijkste aspecten van je auto om deze rijdende te houden. Vergeet de vreemde geluiden die je motor produceert of de sporadische pufjes rook die je uitlaat uitspuwt, zonder een puike set banden kom je nergens.

Hierom heeft Multiscope in opdracht van BOVAG een onderzoek uitgevoerd, met als doel uit te vinden hoeveel Nederlanders precies van banden weten. Het resultaat is lichtelijk schokkend, want het grootste gedeelte van de mensen heeft geen idee waarnaar ze precies moeten kijken.

Uit het onderzoek, waarin slechts 1.021 automobilisten werden ondervraagd, kwam dat slechts 12,2 procent weet dat het wettelijke advies voor profieldiepte 2,5 mm is. Daarnaast bestond er veel verwarring over de wettelijke limiet van 1,6 mm. Bandenspanning zorgt bij menig automobilist ook voor de nodige problemen.

Hoe opzienbarend de resultaten ook mogen zijn, wanneer we kijken naar de cijfers van APK-afkeuringen, klopt het wel. In meer dan 15 procent van de gevallen van een afkeuring is bandenprofiel de oorzaak.