Rolls-Royce stelde onlangs de Vision Next 100 voor: een concept car die laat zien hoe de Rolls-Royces van de toekomst worden. De Vision Next 100 heeft namelijk geen stuur. En ook geen bestuurdersstoel. Omdat er ook geen bestuurder meer is. Iedereen is voortaan passagier.

Als je maar opvalt

Wat direct opvalt zijn die merkwaardige portieren. Nog nooit vertoond: de bovenste helft is een vleugeldeur, de onderste een normaal portier. Logisch? Nee. Gek? Absoluut, maar dat is ook de bedoeling van een concept car. Rolls-Royce laat zo zien dat bijna alles mogelijk is.

Catamaran meets sportwagen

Autonome auto's (dus zonder bestuurder) kunnen geen ongelukken meer veroorzaken, volgens Rolls-Royce. Dus zijn bij deze Vision bumpers en kreukelzones afwezig. Dit scheelt flink in de ruimte, die Rolls-Royce natuurlijk niet wil missen. Dus wat doen ze met al die ruimte?In elk geval een rare carrosserie maken, zo blijkt. De neus van de Vision Next 100 heeft de vorm van die van een catamaran en de lengte van een ouderwetse sportwagen. Dat is niet omdat er zo'n grote motor in moet, maar vanwege de kofferruimte. Die bevindt zich namelijk direct achter de voorwielen. Het waarom ontgaat ons, eerlijk gezegd.

Wat voor motor? Geen idee!

Welke aandrijving gaat de Vision Next 100 krijgen? Daarop blijft Rolls-Royce het antwoord nog schuldig. Het wordt in elk geval geen verbrandingsmotor, maar dat konden we zelf ook wel raden. Wat dan wel? Iets dat stil en emissieloos is. Het gaat tenslotte om een Rolls-Royce.